SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Kekik ve safran dünyaya şifa dağıtacak

Kekik ve safran dünyaya şifa dağıtacak

12 Nisan 2015 Pazar - 15:50




Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tıbbi ve aromatik bitkileri 2015 yılında ilk defa destekleme kapsamına aldı.





Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal üretimin iç ve dış talebe uygun bir şekilde geliştirilmesi, doğal ve biyolojik kaynakların korunması yanında kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla ülkemizde tıbbi ve aromatik bitkiler ile boyamada kullanılan bitkilerin üretimlerinin artırılması, ürünlerin çeşitlendirilmesi, kalitenin iyileştirilmesi için 2014 yılında bir proje hazırladı. Antalya, Konya, Eskişehir, Tokat, Denizli ve Muğla illerinde uygulamaya başlanan projeye bu yıl Ağrı, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bingöl, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kütahya, Malatya, Niğde ve Trabzon illeri de dahil edildi. Proje kapsamında kekik, kimyon, kişniş, karabuğday, safran, çörekotu, çemen, anason, fesleğen ve tıbbi adaçayı gibi bitkilerde iyi tarım yapan çiftçilere Bakanlık dekar başına 100 lira destekleme ödemesi yapacak. Böylece Bakanlık ilk defa destekleme kapsamına aldığı tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminde artış sağlayacak. Aynı zamanda bu projeyle İzmir’in kekiği, Karabük’ün safranı, Muğla ve Aydın’ın adaçayı, Hatay’ın defnesi, Isparta ve Burdur’un lavantası ilaç sanayi, gıda, kozmetik gibi birçok sektörde kullanılmak üzere dünyaya da ihraç edilebilecek.

BİTKİSEL ÇAYLARIMIZ DÜNYANIN İÇİNİ ISITACAK

Bitki çeşitliliği bakımından büyük zenginliğe sahip olan Türkiye’de yaklaşık bin çeşit tıbbi ve aromatik bitki olarak kullanılıyor. Bu çeşitlerden iç piyasada ticarete konu olan bitki sayısı ise 350 olup, bu bitkilerden yaklaşık 100 bitkinin ise ihracatı yapılıyor. Dünya pazarlarına etken madde miktarı ve kalitesi yüksek “standart” ürün satmak ve doğal bitki zenginliğimizi ekonomik değere dönüştürmek için harekete geçen Bakanlık, bu projeyle bugüne kadar genelde doğadan toplayarak karşılanan tıbbi ve aromatik bitkilerin profesyonel şekilde üretilmesini sağlayacak. Bu bitkilerden bitkisel çay ve drog (doğal maddelerden elde edilen ilaç hammaddesi) şeklinde kullanılan ürünlerle ilgili Bakanlığın getirdiği sözleşmeli üretim uygulanması kapsamında birçok üretici bitkisel çaylarda dünyanın önde gelen firmalarıyla anlaşma sağladı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap