SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Kalan pilavı sakın tekrar ısıtmayın! İki kişinin ölümüne neden oldu

Kalan pilavı sakın tekrar ısıtmayın! İki kişinin ölümüne neden oldu

23 Haziran 2023 Cuma - 13:06




Genelde önceki günden kalan pilavı ısıtırız. Ancak pirincin içinde bulunan Bacillus cereus isimli bakteri yeniden ısıtıldığında insanı zehirleyebiliyor.





Yeni pişmiş pirinç en lezzetli yemeklerden biridir. Ancak pirinç, tehlikeli bakterilerin büyümesi için ideal koşullar da taşıyabilir. Pişmemiş pirinçte yaygın olan Bacillus cereus, ısıya dayanıklı sporlar ürettiği için pişirilerek öldürülmez. 

Pişirdikten sonra oda sıcaklığında bırakılan pirinç, çeşitli bakterileri çoğaltan ve zararlı toksinler salan bu bakterileri barındırabilir. "Pirinç sendromu" olarak da bilinen gıda zehirlenmesine bile neden olabilir.

PİRİNCİN İÇİNDEKİ BAKTERİ OLDUKÇA TEHLİKELİ

Pirinci pişirmeden önce yıkamak böceklerden veya tanelerin arasına gizlenmiş ağır metallerden kurtulmanıza yardımcı olsa da aynı şeyi Bacillus cereus için söylemek mümkün değil. Çünkü bu bakteri buğdaya gömülüdür. Riskleri ortadan kaldırmak için pilav pişirildikten hemen sonra servis edilmeli veya hızlı bir şekilde soğutulmalı ve buzdolabında veya derin dondurucuda bir kaba konulmalıdır. Ayrıca pirinç bir saatten fazla dışarıda bırakılmamalıdır.


Artan pirinç, yeniden ısıtılırken mikrodalgada pişirilebilir. Ocakta ısıtılabilir veya buharda pişirilebilir. Ancak soğutulursa ve uygun şekilde saklanırsa bu güvenlidir. Birkaç saat önce dışarıda kalmış pirinci yeniden ısıtmak sadece riskleri artıracaktır. Bunun nedeni, ısıtma, soğutma ve yeniden ısıtmanın, B. cereus gibi zararlı bakterilere üremeleri için harika bir fırsat vererek "pirinç sendromu" olasılığını artırmasıdır.

ŞUANA KADAR İKİ VAKA GÖRÜLDÜ

Bacillus cereus gıda zehirlenmesi ölümcül olabilir ve makarna gibi diğer gıdalarda meydana gelebilir. 2011 yılında yapılan bir vaka çalışması, 20 yaşındaki bir üniversite öğrencisinin beş günlük makarnayı yedikten sonraki 10 saat içinde B. cereus zehirlenmesinden öldüğünü gösteriyor. Benzer bir olay 2003 yılında bir ailenin 8 gün boyunca makarna salatası yemesi sonucu bir kişinin ölümü ve beş çocuğun da hastaneye kaldırılmasıyla yaşanmıştı.

Pirinç sendromu genellikle büyüdükçe ürettiği toksin B. cereus'un neden olduğu kusma ve ishal ile kendini gösterir. Çoğu zaman bir veya iki gün içinde geçer, ancak bazı insanlar için ölümcül olabilir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap