SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Kadınların en büyük kabusu: Sistit

Kadınların en büyük kabusu: Sistit

04 Mart 2016 Cuma - 08:38




Sistit, tedavi edilmediğinde böbrek iltihaplanmasına neden oluyor.





Her kadının en az bir kez yaşadığı ve sıkıntısını çektiği bir hastalık, Sistit. Çok sık görülen ve tekrarlayan bu hastalıkla ilgili Şişli Florence Nightingale Hastanesi Üroloji Bölümünden Doç. Dr. Haluk Kulaksızoğlu, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

BELİRTİLERİ NELER?

*Sık idrara mı çıkıyorsunuz?

*İdrarda yanma mı hissediyorsunuz?

*İdrarda kan mı gördünüz?

*Devamlı bir idrar varmış hissi mi yaşıyorunuz?

*Göbek altında dolgunluk ve ağrı hissiniz var mı?

Bu sorulara yanıtınız çoğunlukla evet ise nedeni büyük ihtimalle sistittir. Merak etmeyin, günümüzde idrar yollarındaki rahatsızlıkların mekanizmalarının ortaya konması ve yeni tedavi seçenekleri ile idrar yolları enfeksiyonlarından kurtulmak artık mümkün.

NEDEN KADINLARDA GÖRÜLÜYOR?

İdrar kanalları açısından bayanlar erkeklere göre ne yazık ki şanssız bir anatomiye sahiptir. İdrar kanalı kısa bir şekilde dışarıya açılır. Makat bölgesine yakın olması ve salgıların bol olması nedeni ile de ıslaklığın kaçınılmaz olduğu bir anatomiye sahip olması mikropların yerleşmeleri için ideal bir ortam hazırlamaktadır. Vücut direnci kırıldığında, ek başka rahatsızlıklar eklendiğinde enfeksiyon gelişebilmektedir.

GEREKSİZ ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN!

Bayanlarda idrar yollarına hastalıklara neden olan mikropların yerleşmesini engelleyen en önemli korunma mekanizmalarından birisi de bizim “iyi mikroplar” olarak isimlendirebileceğimiz ve hemen vajen dışında, idrar kanalının ağzında yerleşmişlerdir. Bunlar diğer mikropların buraya yerleşmelerini engellemek ile görevlidirler. Sık tekrarlayan enfeksiyonlarda doğal olarak kullanılan antibiyotikler ne yazık ki iyi ve kötü mikrop ayırımı yapmadıklarından her ikisine de zarar verir. Yani uzun süreli, kuvvetli ve gereksiz antibiyotik kullanımı da aslında hastalık yapacak mikropların buraya yerleşmelerine neden olabilmektedir.

BÖBREK YETMEZLİĞİNE NEDEN OLABİLİR

Özellikle idrar yolları veya böbreklerde sorunları olanlarda sistitler ciddi sorunlar yaratabilir. Sık geçirilen enfeksiyonlar böbreklere de sıçrayarak ileride böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek ciddi tabloları yaratabilmektedir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Son 3 aydır benzer bir şikayetiniz olmamışsa, hamile değilseniz, bilinen idrar yolları veya vücut direnç mekanizmaları ile ilgili herhangi bir sorun yok ise yapılacak tahlil sadece bir basit idrar tahlilidir. Buradaki bulgulara göre size uygun antibiyotik başlanabilir.

Eğer sık tekrarlayan bir enfeksiyon ise, daha önce antibiyotik kullanmanıza rağmen şikayetleriniz geçmedi ise, hamile iseniz, bildiğiniz idrar yollarında bir taş hikayeniz varsa ek tetkikler istenecektir.

BOL BOL SU İÇİN

Sizi en fazla rahatlatacak iki şey bol miktarda su tüketilmesi ve mümkünse sıcak uygulamasıdır. İlaçlar etkilerini gösterene kadar bu yöntemler etkili olacaktır. Şikayetlerin artmaması için ise öncelikle acı, ekşi baharatlı yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden, kahveden kaçınmak gerekir.

C VİTAMİNİ ALIN

Sık tuvalete gitme korkusu ile genellikle sıvı içmeyenler başta olmak üzere tekrarlayan iltihabı olanlarda günlük 2 litre civarında sıvı alınması önerilir. Yine basit uygulanabilir yöntemlerden birisi c-vitaminidir. C-vitamini idrarla atılarak idrar asit dengesini mikropların rahat yerleşmeyecekleri bir şekle getirir. Kızılcık meyvesinin su, tablet formlarının da koruyucu olduğu bilimsel olarak kabul edilmiştir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap