SON DAKİKA



Haber > Sağlık > İlaç kullanmaya son! Bunu yapanların hastalığına çare oluyor

İlaç kullanmaya son! Bunu yapanların hastalığına çare oluyor

24 Haziran 2023 Cumartesi - 13:28




Bol ağaç ve yeşillikli alanları ziyaret etmenin, hatalıklara iyi geldiği tespit edildi. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmaya göre doğa yürüyüşü yapanların morali artıyor.





Ormanlık alanlara yapılan geziler, fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirir. Finlandiya'da yapılan bir araştırmaya göre şehirlerdeki parklar ve bahçeler gibi yeşil alanlara yapılan ziyaretler reçeteli ilaç kullanımını daha da azaltıyor.

On araştırmacı, yeşil ve mavi alanlara yapılan ziyaret sıklığının sağlık üzerindeki etkisini araştırdı. Yeşil alanlar, ormanlar, bahçeler, parklar, mezarlıklar, hayvanat bahçeleri, doğal otlaklar, çayırlar ve sulak alanlar gibi otsu bitki toplulukları olarak tanımlanmıştır. Mavi alanlar deniz, göller ve nehirler olarak tanımlandı. Deneyde anksiyete ve uykusuzluk, depresyon, yüksek tansiyon ve astım için kullanılan reçeteli ilaçlar da kullanıldı.

YEŞİL ALANLAR İNSANA HUZUR VERİYOR

16.000 kişinin katıldığı anket, en az 25 yaşında olan şehir sakinlerinin evlerinin bir kilometrelik yarıçapındaki yeşil ve mavi yerleşim alanlarını nasıl deneyimledikleri hakkında bilgi topladı. Mayıs ve Eylül aylarında yeşil alanda ne sıklıkla zaman geçirdikleri veya egzersiz yaptıkları da soruldu. Diğer bir soru ise evlerinin herhangi bir penceresinden yeşil veya mavi alanları görüp göremeyecekleri ve eğer görürlerse nasıl hissedecekleriydi.

Çalışma, konutlardaki yeşil ve mavi alanların miktarının veya bunların evden görünümünün akıl sağlığı, uykusuzluk, yüksek tansiyon veya astım için reçeteli ilaç kullanımı ile ilişkili olmadığını, yeşil alanlara ziyaret sıklığının ise daha yüksek olduğunu gösterdi. oldukça yüksek.


HAFTADA 4 ZİYARET YAPAN, AZ İLAÇ İÇİYOR

Haftada üç veya dört kez yeşil alanları ziyaret etmenin ruh sağlığı ilacı kullanımını %33, tansiyon ilacı %36 ve astım ilacı kullanımını %26 oranında azalttığı tespit edildi.

Araştırmacılara göre, doğayla iç içe olmanın sağlığa faydalarını destekleyen bilimsel kanıtların artması talebi artırabilir ve kentsel ortamlarda yüksek kaliteli yeşil alanların aktif kullanımını teşvik edebilir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap