SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Gut hastalığı

Gut hastalığı

02 Ocak 2014 Perşembe - 09:31




Ailede gut öyküsünün olması, yanlış beslenme alışkanlıkları, obezite, alkol tüketimi gut hastalığı riskini artıran faktörler...





Bahar DEMİRKIRAN / Beslenme ve Diyet Uzmanı Gut hastalarının yaklaşık olarak % 95′i 40-50 yaş arası erkeklerdir. Bayanlarda nadir görülür ve çoğunlukla gut hastalığına yakalanan kadınlar menopoz sonrası döneme girmiştir. Ailede gut öyküsünün olması, yanlış beslenme alışkanlıkları ve obezite, alkol tüketimi gut hastalığı riskini arttırır. Kanda normal ürik asit seviyesi ne olmalı? Normalde 100 ml kanda 3-7 mg. ürik asit bulunmaktadır. Gut hastalığının sebepleri nelerdir? Temelde 3 sebebi vardır: Yanlış beslenme alışkanlıkları ve aşırı proteinli beslenmek gutun en başta gelen sebebidir. İkinci etken; vücutta herhangi bir hastalık nedeniyle ürik asit üretiminin artmasıdır. Bazı durumlarda fazla protein yemeseniz bile vücudunuzda böbreklerinizin atabileceğinden fazla ürik asit üretilir ve ürik asit birikmesi (hiperürisemi) olur. Daha seyrek görülen üçüncü neden ise böbreklerin ürik asidi atma yeteneğinin bozulmasıdır. Herhangi bir nedenle ortaya çıkabilen bu durumda çoğu kez böbreğin görev yapma yeteneği de sınırlanmıştır. Gut hastaları nasıl beslenmeli, nelere dikkat etmeliler? Gut hastaları için antioksidan vitaminler çok değerlidir. Güçlü antioksidanlar hücreleri oksidatif hasardan korur. A,C,E ,Omega 3, Koenzim Q10, Selenyum antioksidan özelliği ile öne çıkan besin öğeleridir. Gut hastalarının diyetleri bu gruplardan zengin olmalıdır.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap