SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Göründüğü kadar masum değiller! İşitme kaybına neden oluyor

Göründüğü kadar masum değiller! İşitme kaybına neden oluyor

05 Temmuz 2023 Çarşamba - 15:23




Banyo sonrası sıkça kullanılan kulak çubukları, işitme kaybına davetiye çıkarıyor. Bu kullanımı oldukça zararlı ürüne karşı, uzmanlar uyarılarda bulundu.





Çocuklar merak ettikleri her şeyi alır ve yetişkinlerden gördüklerini taklit eder. Kulak çubuğu kullanımı da bu taklit unsurlarından biridir.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yetkililer bu konuyu ciddiye aldı. 1990-2010 yılları arasında 263 bin çocuğun kulak pamuğunun neden olduğu kulak hasarı nedeniyle acil servise getirildiği bildirildi. Bu da yılda 12.500 vaka ve günde 34 vaka anlamına geliyor. Çocukların üçte ikisi 8 yaşından küçüktü ve tüm yaralanmaların yüzde 40'ı 3 yaşından küçük çocuklardaydı.

 

263 BİN ÇOCUĞUN KULAĞI HASAR ALDI

Araştırmalarla kanıtlandığı gibi, pamuklu çubuklar kulak kanalında yaralanmalara neden olur. Ayrıca kulak zarına ve hatta kulak kemiklerine zarar verebilir. Sonuç, işitme kaybı, baş dönmesi, kulak çınlaması, ağrı ve enfeksiyondur.


Aslında kulağı temizlemek için dışarıdan herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Çünkü vücut, kulak kanalını yağlamak, temizlemek ve korumak için halk arasında "kulak kiri" olarak bilinen "kulak kiri" adı verilen bir salgı üretir. Kulak kanalına giren her türlü toz, kir ve partiküller kulak kirine yapışarak daha ileri gitmelerini engeller.

 

KULAK KİRİ TEHLİKELİ DEĞİL 

Konuşma ve çiğneme sırasındaki çene hareketleri bu kirin kulak yolundan dışarı atılmasını sağlar. Kulağın temizleme sisteminde bir arıza olursa kulak kiri dışarı çıkamaz ve birikerek kulak kanalını tamamen tıkayarak işitme duyusunun azalmasına neden olur.

Kulaklarında bu tip kirler olanlar ayrıca kulak çubuğu da kullanırlarsa bu kiri kulak kanalının dibine doğru iterler. Kulak kirini sık sık temizlemek de doğru değildir, bundan kulağın temizleme sistemi zarar görür.


Uzmanlar, kulağın temizliğinin vücuda bırakılmasını ve tıkanma durumunda bir KBB uzmanına başvurulmasını önermektedir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap