SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Gizemli hastalık yayılıyor! Mağdurlar anlattı: ‘Delirmek üzereydik’

Gizemli hastalık yayılıyor! Mağdurlar anlattı: ‘Delirmek üzereydik’

14 Ekim 2021 Perşembe - 15:33




Koronavirüsün etkisi hala devam ederken, ABD başta olmak üzere dünyadan art arda yeni bir salgın haberi geldi. Gizemli hastalık olarak da bilinen bu salgın, birden çok ülkeye sıçramış hatta ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın ziyaretlerini iptal etmesine neden olmuştu. Havana Sendromu mağdurları yaşadıkları süreci anlattı.





Gizemli Hastalık olarak bilinen ve hala tam olarak açıklanamayan Havana Sendromu'nun ilk kurbanları arasında olan dış hizmet memuru Tina Onufer Dışişleri Bakanlığı'ndan izin aldıktan sonra yaşadıklarını ilk kez NBC News'e anlattı. 

HAYATIMDA HİÇ HİSSETMEDİĞİM BİR ACI 
 
Mart 2017'de Havana'da görevli olan Tina mutfak penceresinin önünde bulaşık yıkarken aniden pencereye çarptı. Tina yaşadıklarını şöyle anlattı; 
 
"Bir şeye çarptığımı hissettim. Hayatımda daha önce hiç hissetmediğim bir acı… Çoğunlukla kafamda ve gözlerimde. … Görünmez bir el tarafından tutulmuş gibiydim ve hareket edemiyordum. 
 
AYNI ANDA 20, 25 YIL YAŞLANMIŞ GİBİ 
 
Tedavi için gittiğimde doktor beyin sonuçlarıma bakıp 'Sanki aynı anda 20, 25 yıl yaşlanmışsın gibi' dedi. İnsanlar bu tür bir beyin hasarının size neler yapabileceğini anlamıyor. Küçümseyip 'Ama iyi görünüyorsun' demesi kolay. Ama gerçek şu ki, değilim. Ve çoğumuzun öyle olduğunu düşünmüyorum. Ve biz sadece hayatımızı geri almak istiyoruz.” 
 
DELİRMEK ÜZEREYDİK 
 
Aynı dertten muzdarip Dışişleri Bakanlığı çalışanları Kate ve eşi Doug Ferguson ise o dönemde sürekli duydukları bir sesten şikayetçiydiler. 
 
"Yaşadığımız şey, haftalar boyunca  evimizde can sıkıcı bir sesti, Delirmek üzereydik. Sürekliydi, sanki her zaman aynı seviyedeymiş gibi. ” 
 
BEYİN HASARI TEŞHİSİ KONDU 
 
Çift daha sonra Pennsylvania Üniversitesi'ndeki nörologlar tarafından muayene edildi. Doug'ın işe geri dönmesine izin verildi, ancak eşine beyin hasarı teşhisi kondu ve tedaviye gönderildi. Daha sonra tıbbi sakatlık nedeniyle emekli oldu. 
 
Hala mide bulantısına yol açan denge sorunlarından ve temel görevleri zorlaştıran bir sisten muzdarip. 
 
GERÇEK ACILAR VE BELGELEBİLİR YARALANMALAR 
 
Kate, hastalıklarının kitlesel histerinin sonucu olduğuna inananlara, "Hastalıktaki fiziksel yaralanmaları doğruladım" dedi. 
 
Gizemli hastalığa yakalananlar, Havana'da başlarına gelenlerin gerçek acılara ve belgelenebilir yaralanmalara yol açtığını ve bunun bir toplu psikoz vakası olduğu konusunda ısrar edenlerin yanıldıklarını tüm dünyanın bilmesini istiyorlar. 
 
HASTALIK SONRASI YENİ PROSEDÜR 
 
Yurtdışında görevlendirilen CIA memurları ve Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına artık temel kan testi seçeneği veriliyor, böylece sendroma yakalanırlarsa doktorların bir karşılaştırma temeli olabilir. (Hürriyet)

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap