SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Giresun fındığı anne sütünü artırıyor

Giresun fındığı anne sütünü artırıyor

23 Ocak 2013 Çarşamba - 11:54




Giresun Kalite Fındık Tanıtım Derneği ve Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin 2 yıl boyunca ortaklaşa yürütmüş oldukları proje sonunda





Araştırmayla ilgili olarak Giresun Kalite Fındık Tanıtım Derneği Başkanı Kubilay Yaman ve projenin başında bulunan Giresun Üniversitesi Piraziz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Çebi açıklamalarda bulundular. Yeni doğum yapmış bir bayandan “Giresun fındığını yedikten sonra sütümde bir artış hissettim” şeklinde derneklerine bir mail geldiğini belirten Giresun Kalite Fındık Tanıtım Derneği Başkanı Kubilay Yaman, ”İlk başta bunu fikir olarak çok düşünmedik. Ama daha sonra bunun araştırılması gerektiğini düşünerek Giresun Üniversitesi'ndeki hocalarımızla bunu paylaştık. Daha sonra çalışmalara başladık ve çok güzel, önemli sonuçlar elde ettik. Fındığın anne sütüne artırıcı etkisi ve miktarı olarak birde içindeki besin değerini artırıcı etkisi konusunda akademik çalışmalar yaklaşık 2 yıl süreyle yapıldı. İlk defa Giresun kalite fındıkta anne sütünde araştırma olduğu için insan üstünde bir araştırma yapıldı. Bu bizim için çok önemli. Besin değeri yüksek olan Giresun kalite fındığın tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Sayın başbakanımızın da belirttiği gibi ilk 1,5 yıl anne sütü çok önemli. Bu araştırmanın sonuçlarını Sağlık Bakanlığı ile paylaşarak geliştirilmesini istiyoruz” dedi. "Bu çalışmayı Giresun il merkezinde Aile Sağlığı Merkezi'ne gelen 0-6 aylık bebeği olan annelerle yaptık" diyen Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Çebi, ”Doksan anne bu çalışmaya katıldı. Bu anneler bebeklerini anne sütü ile besleyen annelerdi. Bir grubu 40 gram Giresun fındığı, diğer gruba fındık ezmesi yedirdik. Diğer bir grubu da kontrol grubu olarak belirledik. Bu çalışmanın sonucunda bir ay süreyle fındık yedi bu anneler. Fındık yemeden önce ve yedikten sonra anne sütü miktarına bakıldı. Aynı zamanda sütler alınarak yağ değerleri bakıldı. Sonuçlarımıza göre fındık ve fındık ürünleriyle beslenen annelerin sütleri kontrol grubuna göre yani fındık yemeyen gruba göre anlamlı derecede yükselmiştir. Günde 40 gram Giresun fındığı yiyen annelerin sütü artmıştır ve sütteki yağ oranıda yükselmiştir. Bunu bilimsel olarak yaptığımız çalışmada kanıtlamış olduk” şeklinde konuştu. “EKSTRA SONUÇ BULUNARAK ÇOCUKLARDA BOY UZAMASI TESPİT EDİLDİ” Bu proje içerisinde anket çalışmalarımızda oldu diyen Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Çebi, ”Fındık yedikten sonra bebeklerin boyunun uzaması, kilosu değerlendirmesi yapıldı ve formla değerlendirildi. Sonuca göre anneleri fındık ve fındık ezmesi ile beslenen çocukların boylarının diğer kontrol grubuna göre arttığı gözlendi” ifadelerini kullandı.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap