SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Gençlere ücretsiz sağlık güvencesi

Gençlere ücretsiz sağlık güvencesi

07 Ağustos 2023 Pazartesi - 11:50




Bu yıl milyonlarca kişi üniversite ve lise eğitimine başlayacak. Eğitim hayatı devam ederken ücretsiz sağlık hizmeti alınabiliyor. Hatta mezuniyetten sonra da bu hak belli bir süre devam ediyor. Bu konuda bazı önemli detaylar var.





Genel sağlık sigortası; Türkiye’de ikamet eden her bireyin sağlık güvencesinden faydalanması amacı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sunulan sağlık sigortasıdır. Bu kapsamda başta işçiler, işverenler, kamu görevlileri, emekliler olmak üzere bu kişilerin bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk, anne ve babaları da 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmeti alabiliyor.

ZORUNLU GSS KAPSAMINDA 

Bununla birlikte kendi sigortalı sayılmayıp bakmakla yükümlü kapsamında ailesinden de sağlık hizmeti alamayan vatandaşlar ise SGK tarafından zorunlu genel sağlık sigortasından (GSS) faydalanabiliyor.



Özellikle gençler, eğitimine devam edenler ve eğitimini tamamladıktan sonra bir süre çalışmayan gençlerin bu kapsamda sunulan imkanları bilmesinde fayda var.

İşte gençlerin ve öğrencilerin sağlık güvencesi hakkında merak edilen tüm detaylar...

18 YAŞ SINIRININ ALTINDA OLANLAR 




Anne veya babası hayatta olup genel sağlık sigortası kapsamında olan 18 yaş altındaki tüm gençler sağlık hizmetlerini anne veya babası üzerinden alabiliyor.
Anne veya baba çalışmıyorsa, emekli de değilse, 18 yaş altındaki gençler prim ödemeden ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanıyor.
Anne ve babası hayatta olmayan 18 yaş altı gençler ise devlet tarafından ücretsiz genel sağlık sigortalısı sayılıyor. Bu işlemler SGK tarafından herhangi bir başvuruya gerek olmaksızın yapılıyor.
18 yaş üstünde olan gençlerden anne veya babası genel sağlık sigortalısı olanlar lise öğrenimi için 20 yaş, üniversite öğrenimi için 25 yaşına kadar genel sağlık sigortasından faydalanmaya devam ediyor.




ÖĞRENCİLİKTEN SONRA 2 YIL 

Üniversite öğrenciliği biten gençlerden 25 yaş altında olanlar; 25 yaşını geçmemek üzere 2 yıl daha ücretsiz genel sağlık sigortası kapsamından faydalanabiliyor.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap