SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Diyabet hastaları oruç tutmalı mı?

Diyabet hastaları oruç tutmalı mı?

14 Haziran 2016 Salı - 10:46




Düzensiz beslenme ve aksayan tedavileri nedeniyle diyabet hastalarının oruç tutması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu problemler arasında yer





Biz de Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Başak Karbek Bayraktar'a kulak verdik ve ramazan ayında oruç tutan diyabet hastalarının karşılaşabilecekleri sorunlar hakkında merak ettiklerimizi sorduk.

Risk grubuna giren hastalar

Oruç tutarken sağlık açısından yüksek risk grubuna giren hastalar şu şekilde sıralanabilir:

– Kan şekeri sık sık normalin altına düşenler

– Hipoglisemilerini fark etmeyen hastalar


– Kan şekeri düzeyleri dengelenmemiş hastalar

– Ramazan ayından hemen önceki dönemlerde diyabet koması atlatmış veya daha öncesinde koma hikayesi olan hastalar

– Hamile diyabetliler

– Yalnız yaşayan ve yaşlı diyabet hastaları

Oruç tutmak isteyen hastalar nelere dikkat etmeli?


– Öncelikle bir diyabet uzmanıyla görüşerek tetkiklerini yaptırmalı ve bu döneme yönelik tedavisini planlatıp doktor kontrolüne alınmalıdır.

– İftar ve sahur arasında ‘az' ama ‘sık' yeme ilkesi uygulanmalı. Sahur ve iftarın yanı sıra, gece saat 10-11 arasında alınacak bir ara öğünle gün içerisindeki öğün sayısı en az üçe çıkarılmalıdır.

– Yiyecek seçiminde; ekmek, pide, hamur işi yiyecekler, pirinç pilavı, makarna, patates ile şekerli yiyecekler gibi kan şekerini yükseltme potansiyeli yüksek yiyecekler kısıtlanmalıdır.

– Diyabetli hastalar kan şekeri ölçümü yapmalıdır. Kan şekeri 60'ın altında veya 300'ün üzerinde ise oruç tutulmamalıdır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap