SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Ciddi kilo sorunları psikolojik olabilir!

Ciddi kilo sorunları psikolojik olabilir!

13 Kasım 2023 Pazartesi - 11:53




Uzman Psikolog Zeliha Öcal, “Uykuda ve yemek yemede son 1 ayda problem yaşanması, çok ciddi bir kilo artışı veya kilo kaybı olması, iştah durumunun gözle görülür şekilde değişmesi psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir” dedi.





Psikolojik destek almak veya bu desteği talep etmenin, her bireyin ruh sağlığının devamlılığı için oldukça önemli bir rol oynadığını işaret eden Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden Uzman Psikolog Zeliha Öcal, psikoloğun/terapistin uzmanlaştığı alanların, benimsediği ekoller dikkate alınması gerektiğini söyledi. Uzman Psikolog Öcal, hangi durumlarda psikolojik destek alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.



OBJEKTİF BİR BAKIŞ AÇISI

Psikolojik destek almaya ne zaman başvurabileceğimizi dile getiren Uzm. Psk. Öcal, “Öncelikle belli katı olgular olmaksızın yaşam becerilerini geliştirmek isteyen, günlük yaşamda deneyimlediklerini objektif bir bakış açısı karşısında anlatmak ve ilişkilerde sağlıklı süreci yaşam boyu devam ettirebilmek isteyen herkes elbette bir psikoterapi sürecinden geçebilmektedir. Bunun dışında, kendimizde hissettiğimiz, gördüğümüz farklı durumlar ile de başvurabiliriz” diye konuştu.

DESTEK ALINMASI GEREKEN DURUMLAR

Uzm. Psk. Zeliha Öcal, hangi durumlarda uzman desteği alınması gerektiğini şu şekilde sıraladı:
-Nedenini tam olarak bulamadığımız ruhsal bıkkınlık, duygusal çökkünlük hissediliyorsa,
-İntihar düşünceleri sık sık akla geliyorsa,
-Uyku ve yemek yeme konularında son 1 aydır problem yaşanıyorsa. Örneğin, çok ciddi bir kilo artışı veya çok ciddi bir kilo kaybı varsa veya iştah durumunun gözle görülür şekilde değişirse,
-Kontrol edilemeyen öfke patlamaları yaşanıyorsa,
-Kendimizle ilgili herhangi bir konuda hayatımızın dışında olan ve objektif bir şekilde yaklaşan birilerine ihtiyaç duyuyorsak,
-Kişi yaptığı seçimlerden memnun değilse ve değiştirmek istiyorsa,
-Özgüven problemleri yaşıyorsa,
-Yaşam süreci içerisinde bir kayıp yaşadıysa ve yas dönemini sağlıklı atlatamadıysa,
-Yeni bir yaşam sürecine giriyorsa (yeni iş, yeni bir şehre taşınma, evlilik vb.)”

TERAPİSTİN UZMANLAŞTIĞI ALANLAR EKOL ALINMALI

Psikoloji destek alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğine değinen Uzm. Psk. Öcal, “Her terapist-danışan arasındaki terapötik bağ farklıdır. Bu dönemde yargılandığınızı hissettiğiniz, karar verme süreçlerinde olumsuz etkilendiğiniz, zor durumlarla başa çıkma stratejilerini öğrenmediğiniz bir süreçte olup olmadığınıza dikkat edebilirsiniz. Psikolojik destek almak veya bu desteği talep etmek, her bireyin ruh sağlığının devamlılığı için oldukça önemli bir rol oynamaktadır” dedi.

Beğendim
2
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap