SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Burun estetiği hakkında bilinmesi gerekenler

Burun estetiği hakkında bilinmesi gerekenler

21 Eylül 2016 Çarşamba - 13:59




Op. Dr. Defne Erkaya, burun estetiği denilince akla gelen ve merak edilen tüm soruları bütün ayrıntılarıyla anlattı.





İnsanların özgüvenini artıran ve mutlu eden estetik operasyonların en başında şüphesiz burun estetiği geliyor. Yüzümüzde estetik açıdan son derece önemli olan burun en dikkat çekici noktalarımızdan biri. Bu nedenle herkes güzel ve kusursuz bir buruna sahip olmayı istiyor. Burun estetiği kapsamında burunda büyütme, küçültme, varsa burun eğriliği giderme, burun tıkanıklığı giderme veya burun eti aldırma gibi işlemler yapılıyor. Burun estetiği 18 yaşından itibaren yapılabiliyor. Yüz gelişiminin tamamlanması sonrasında yapılabilecek olan bu operasyon, ameliyat öncesi ana yapılarıyla değerlendiriliyor.

Burun ucu ile dudak arası açı, burun ucu genişliği, kıkırdakların yerleşimi, simetrisi ve büyüklükleri, kemik ve kıkırdaktan oluşan yapısı, burun genişliği, alınla açısı ve nefes alma fonksiyonunun her iki burun deliği için de ayrı olarak kontrol edilmesini ve operasyona böyle geçilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Defne Erkara burun estetiğinin tüm kurallarını paylaşıyor.

Burun ucu estetiği (tipplasti) nasıl yapılır?

Burun ucunda düşüklük, genişlik, asimetri gibi şikâyetler burun ucu estetiği ile düzeltilebiliyor. Burun kemiklerine, burun orta bölmesi olan septuma dokunulmadan, sadece burun ucundaki kıkırdaklar ve yumuşak dokulara işlem yapılıyor. Klasik burun ameliyatından daha kısa süren bu işlem lokal anestezi altında gerçekleştiriliyor. İyileşme süresi ise klasik burun ameliyatına göre daha kısa oluyor.

Ameliyata bağlı riskler nelerdir?


Erken Dönem Sorunlar:

- Burun estetiği ameliyatı sonrası burun deliklerinden hafif kanlı sızıntı beklenir ve ilk saatlerde burun ucuna yerleştirilen bir gazlı bezle kontrol edilir. Sızıntı ilk saatlerde daha belirgin olmak üzere azalarak devam eder (ilk 24-48 saat) ve genellikle kırmızıdan sarıya doğru renk değiştirir. Kanama alışılmış bir durum olmamasına karşın cerrahi sırasında veya sonrasında görülmesi mümkündür. Ameliyat sonrası aşırı bir kanama olduğunda, kanamayı durdurmak ve biriken kanı (hematom) almak için acil tedavi gerekebilir. Kanama riskini arttırabileceğinden aspirin ve benzeri ilaçları ameliyat öncesi 10 gün süre ile kullanmayınız.

- Ameliyatlarda nadir rastlanan bir komplikasyon da enfeksiyondur. Ameliyat başlangıcında koruyucu amaçla antibiyotik kullanılması bu olasılığı çok azaltır.

- Bu dönemde karşılaşılan bir diğer sorun, istenmeden maruz kalınan darbelerdir. Hafif darbeler bir sorun yaratmazken şiddetli darbeler deformitelere yol açabilir. Böyle bir durumda doktora haber verilmelidir.

Geç Dönem Sorunlar


- Solunumla ilgili sorunlar yaşanabilir. Bu burun estetiği ameliyatına bağlı olabileceği gibi ameliyat öncesi mevcut bir sorunun düzeltilmemesi veya ameliyattan önce mevcut fakat fark edilmeyen bir durumun ameliyatta yapılan bazı manevralar ile daha belirgin hala gelmesinden kaynaklanabilir. Ayrıca alerjik nedenlerle solunum sorunları yaşanabilir. Şikayetlerinize ve muayene bulgularınıza göre ilaç tedavisi veya ikincil müdahaleler gündeme gelebilir.

- Görünümle ilgili sorunlar da bir diğer geç dönem komplikasyonudur. Bunlar arasında en sık rastlanan durum ameliyat sonrası erken dönemde henüz, şişlikler tamamen düzelmeden burnun şekliyle ilgili bazı sorunların aktarılmasıdır. Estetik nedenle yapılan ameliyatlarda sonucun bir an önce alınmasını beklemek şüphesiz doğaldır. Fakat ameliyat sonrası iyileşmenin uzun zaman alacağı, gün içinde değişen şişlikler olabileceği unutulmamalıdır. Burnun son şeklini almasından sonra istenmeyen durumlar için %5-10 oranında revizyon burun estetiği adı verilen ikincil girişimler gerekebilir. İkincil girişimleri azaltmanın en önemli yolu ameliyat öncesi beklentiler ve yapılabilecekler ile ilgili ayrıntılı bir görüşmedir. Burnun yapısal özelliklerine bağlı olarak her olgu için bazı sınırlar vardır ve bunlar etraflı bir şekilde konuşulmalıdır. Örneğin burun derisinin kalın olduğu durumlarda, burun ucunun biçim alması daha uzun bir süreci gerektirir.

- Estetik burun ameliyatlarından sonra, burun derisinin altındaki iskeletten ayrılmasına bağlı olarak sinir liflerinde meydana gelebilecek zedelenmeler nedeniyle burun derisinde kalıcı uyuşukluk gelişimi olasıdır, ancak bu durum her zaman gelişmez.

- Kırıkların ayrılması veya iyileşmenin gecikmesi mümkündür. Burundaki bazı alanlar anormal veya yavaş iyileşebilir. Ciltteki bazı bölgeler kaybedilebilir. İyileşmeyen dokuyu temizlemek için sık pansuman uygulanması veya cerrahi girişim gerekebilir.

- Kişinin hayalindeki buruna kavuşamaması, ameliyat sonrası sonuçtan tatmin olmaması tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi burun estetiği ameliyatından sonrada olasıdır. Ameliyat öncesi doktorunuz ile yaptığınız görüşmeler sonrası fikir birliğinde olmanız bu açıdan önemlidir. Size güven hâsıl eden kişilere kendinizi emanet edin.


Ameliyatsız burun estetiği

Burun estetiği denilince akla hemen klasik kesmeli biçmeli ameliyat geliyor. Estetik denince insanların gözlerinde bistüri beliriyor. Oysa estetik demek güzelleştirici, fonksiyonu arttırıcı demek. Bunun sadece ameliyatla olması şart değil. Botoks, dolgu, mezoterapi, cilt bakımı vs bu işlemlere örnektir. Burun estetiği de ameliyatsız olarak yapılabiliyor. Burunda büyütme veya küçültme gerektirmeyen, küçük kırışıklıklar, boşluklar, hafif çıkıntılar, küçücük bir kemer, az miktarda burun ucu düşüklüğü gibi sıkıntıları olan kişilere ameliyatsız burun estetiği yapılabiliyor. Bu işlemin avantajı, genel anestezi gerektirmemesi ve hemen sonuç alınabilmesi. Genelde dolgu maddeleri ile burnu düzeltiliyor. Burnundan şikayeti olan çoğu kişide mutlaka klasik burun estetiği ameliyatı yapmak gerekebiliyor.

Ameliyatsız burun estetiğinde botoks, burun ucunun konuşurken oynama durumunda kullanılıyor. İlgili kasa botoks yapılıyor ve böylece burun yukarıya kalkmış gibi görülüyor. Burun üstü yağlı, gözenekli bir burunsa cilt bakımı, mezoterapi, peeling uygulanabiliyor. Minik damarlar lazer ya da radyo frekans yöntemiyle yakılabiliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap