SON DAKİKA


Foto Galeri > Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

11 Mart 2020 Çarşamba - 12:50

Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

1 / 11 Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye'deki ilk corona virüsü vakasının görüldüğünü dün gece saatlerinde açıkladı. Ortaya çıkmasından bu yana dünya üzerinde 4 bin 200'den fazla insanın ölümüne neden olan hastalığın bilinen bir tedavisi henüz yok. Ancak buna rağmen hastalığa karşı çoğu yararsız, hatta kimisi açıkça tehlikeli tavsiyeler, internet üzerinden büyük bir hızla yayılıyor. İşte Corona virüsünden daha hızlı yayılan ve dikkate almamanız gereken bazı hurafeler

2 / 11 Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

Corona virüsünün ve neden olduğu Covid-19 hastalığının hala bilinen bir tedavisi veya aşısı yok. Ama buna rağmen yararsız, kısmen zararsız hatta kimisi açıkça tehlikeli bazı tavsiyeler internet üzerinden büyük bir hızla yayılıyor.İşte en yaygın hurafelerden bazıları

3 / 11 Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

HER 15 DAKİKADA BİR SU İÇMEKFacebook’da bir çok hesap tarafından paylaşılan bir iletide bir “Japon doktora” atıfla, 15 dakikada bir su içmenin ağızdan giren her türlü virüsü yıkayıp atacağı iddiası ortaya atılıyor.Bu iletinin Arapça versiyonu 250 binden fazla kişi tarafından paylaşılmış.Londra Hijyen ve Tropik Hastalıklar Fakültesi’nden Profesör Sally Bloomfield, bunun faydalı bir yöntem olduğuna dair kesinlikle hiçbir kanıt bulunmadığını söylüyor.

4 / 11 Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

Koloidal gümüşü tavsiye edenler bu sıvının çok çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiğini, antiseptik olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ileri sürüyorlar. Fakat Amerikan sağlık yetkilileri, bu sıvının herhangi bir sağlık sorununa iyi geldiği konusunda hiç bir kanıt olmadığını söylüyor.Daha da önemlisi gümüş, insan vücudunda demir veya çinkodan farklı olarak herhangi bir işlevi olmayan bir metal ve böbreklerde hasar, ciltte mavileşme ve nöbet geçirme gibi ciddi etkileri olabiliyor.

5 / 11 Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

İÇİLEBİLİR GÜMÜŞKoloidal ya da bir sıvı içinde çok ince çözültülmüş gümüş zerrecikleri ABD’de evangelist televizyon şovmeni Jim Bakker’in programında tavsiye edildi.Programa konuk olan biri sıvının corona virüsünün belli çeşitlerini 12 saat içinde öldürdüğünü iddia etti fakat Covid-19 üzerinde denenmediğini de itiraf etti.Bunun corona virüsüne karşı etkili bir çare olabileceği iddiası Facebook’da da yaygın bir şekilde paylaşıldı ve özellikle geleneksel tıbba eleştirel bakan gruplar arasında çok itibar gördü.

6 / 11 Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

Alkol bazlı el jelleri genellikle yüzde 60-70 alkol içermesine karşılık cilde zarar vermesini engelleyecek nemlendiricilerle karıştırılıyor.Londra Hijyen ve Tropik Hastalıklar Fakültesi’nden Profesör Sally Bloomfield, votkanın bile alkol oranının sadece yüzde 40 olduğunu hatırlatarak evde etkili bir dezenfektan el jeli yapılabileceğine inanmadığını söylüyor.Yüzeyleri temizlemek ve virüsten arındırmak için ise normal olarak ev temizliği için satılan dezenfektanlar yeterli.

7 / 11 Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

EVDE ELLERİ DEZENFEKTE ETMEK İÇİN ÜRETİLEN MADDELERBir çok eczane ve markette artık elleri dezenfekte etmekte kullanılan jeller tükenirken, hastalığa yakalanmayı engellemenin bilinen en etkili yolu hala elleri sık sık yıkamak.Dezenfektan jellerin tükendiği haberleriyle birlikte “Evde kendi jelinizi yapın” başlıklı tarifler de sosyal medyada hızla yayılmaya başladı.Fakat çok etkili olduğu iddia edilen bu tariflerin çoğu uzmanlara göre, yüzey temizlemeye uygun ama insan cildi için iyi değil.

8 / 11 Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

SARIMSAK YEMEKÖzellikle Facebook üzerinden sarımsak yemenin virüse yakalanmayı engelleyeceğine dair bir çok paylaşım görülüyor.Dünya Sağlık Örgütü’ne göre (WHO) sarımsak “genel olarak mikroplara karşı etkili olabilen bazı özellikler taşıyan sağlıklı bir gıda” fakat sarımsak yemenin insanları corona virüsünden koruduğuna dair hiçbir kanıt yok.Bazı durumlarda tavsiye edilen şeyler tek tek zararlı değil ama bunları yaparken tavsiye edilen bilimsel bazı korunma yöntemlerini de takip ediyor olmak gerekiyor.

9 / 11 Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

Bazen ise en zararsız görünen tavsiyeler bile fazla ciddiye alınırsa zararlı olabiliyor. Örneğin Çin’de yayımlanan Morning Post gazetesinin haberine göre 1,5 kilo sarımsağı çiğ çiğ yediği için boğazı ciddi derecede tahrip olan bir kadın hastaneye kaldırılmış.Genel olarak meyve ve sebze yemenin ve su içmenin sağlıklı olduğunu biliyoruz. Ama belli bir gıdanın bu virüse karşı koruyucu olduğuna dair bir kanıt bulunmuş değil.

10 / 11 Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler

11 / 11 Bunları dikkate almayın! Corona virüsü hakkında hurafeler





VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap