SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Bu yiyecek resmen moral bozukluğunun ilacı!

Bu yiyecek resmen moral bozukluğunun ilacı!

27 Ekim 2023 Cuma - 10:35




Hayatımızda yaşadığımız bazı sorunlar dönem dönem kötü hissetmemize hatta depresyona girmemize yol açabilir. Bundan kurtulmak için ise yeni bir ilaç bulundu.





Depresyon gibi ciddi ruhsal sorunlar herhangi bir yiyecek ile düzelmez lakin bazı yiyeceklerin vücutta mutluluk hormonu salgıladığı, rahatlamaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Hatta bunlara ilişkin bilimsel çalışmalar bile var. Bazı yiyecekler anı yakalamanıza, rahatlamanıza ve keyifli olmanıza yardımcı olabilir. İşte moral bozukluğuna iyi gelecek o ilaç gibi yiyecekler…

MORAL BOZUKLUĞUNA İYİ GELEN YİYECEKLER

SOMON VE TON BALIĞI


Yağlı balıklar olarak bilinen somon ve ton balığı kalbe ve zihne iyi gelmektedir. İçerisinde bulundurduğu Omega-3 yağ asitleri sayesinde beyindeki yapısal rolleri yoluyla ruh halinin iyileşmesine ve depresyonun hafifletilmesine katkıda bulunabilir. Beyin dokumuzun yüzde 60’ı yağlardan oluştuğu için beslenme rutinlerimizde yağ seçimleri oldukça önemlidir.

BİTTER ÇİKOLATA

Çikolatanın mutluluk hormonu salgıladığı bilinen gerçeklerden biridir. Öte yandan bitter çikolata ruh haline çok iyi gelmesi ile ön plana çıkar. Öyle ki bitter çikolatanın ruh haline iyi gelmesine ilişkin yapılan klinik çalışmaları sonrasında, bitter çikolata yiyen kişilerde depresif ruh hali belirtilerinin görülme ihtimalinin daha düşük olduğunu, fazla miktarda bitter çikolata tüketen bireylerin, hiç bitter çikolata tüketmediğini bildirenlere göre yüzde 57 daha düşük depresif semptom olasılığına sahip olduğu ortaya çıktı.

FERMENTE GIDALAR

Lahana turşusu , yoğurt ve kimchi gibi fermente gıdalar hem bağırsak sağlığına iyi gelmektedir hem de ruh sağlığına iyi gelmektedir. Bu gibi gıdalar vücuttaki serotonin düzeyini artırır.

KAHVE

Kahve, kişilerin daha utlu hissetmesine yardımcı olan bir içecektir. Kafein bazı insanlarda gerginliğe yol açsa da içerisinde bulunan adenozin bileşeninin yorgunluğa engel olduğu bilinmektedir. Bu da uyanıklığı ve dikkati artırır, böylece ruh haliniz üzerinde olumlu bir etki yaratır.

KARBONHİDRATLAR

Ruh halini yükseltmek konusunda karbonhidratlar oldukça başarılıdır. Karbonhidratlar için olumsuz düşünceler bulunsa da doğru biçimde ve doğru miktarda tüketildiği takdirde kişinin iyi hissetmesine yardımcı olur.

MEYVE

Vücut sağlığı için oldukça önemli olan meyve tüketimi ruh sağlığı için de çok önemlidir. Meyvelerin içinde bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemi kuvvetlenir. Öte yandan meyvelerin içinde bulunan quercetin adlı bileşen sinir sisteminde doğal bir antidepresan görevi görür. Bu da depresyona yol açan monoamin oksidaz (MAO) adı verilen bir enzimin seviyelerini engeller.

CHİA TOHUMU

Son zamanlarda özellikle de diyet listelerinde sık sık gördüğümüz Chia tohumu, Omega-3 yağ asitleri, protein, lif ve mikro besinlerle doludur. Öte yandan bir magnezyum kaynağı olan bu tohum, kan basıncını ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Günde yaklaşık iki kaşık chia tohumu tüketen kişiler daha mutlu olabilir.

MANTAR

Doyurucu ve birçok çeşidi bulunan mantar, bir sebzeden çok daha fazlasıdır. Yapılan bazı çalışmalar mantar tüketiminin depresyona iyi gelebileceğini öne sürüyor. Bunun nedeni ise depresyona meyilli olan bünyelerin D vitamini eksikliği yaşaması ve mantarda yüksek seviyede D vitamini olması. Mantarlar, ruh hali üzerindeki olumlu etkilerinden sorumlu olabilecek antioksidan ergotionin açısından zengindir. Bu antioksidan oksidatif stresi azaltarak depresyon semptomlarını azaltabilir.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap