SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Bu biberler şifa kaynağı! Dolma ve salata yaparken onu tercih edin

Bu biberler şifa kaynağı! Dolma ve salata yaparken onu tercih edin

18 Haziran 2023 Pazar - 12:22




Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan biberlerde, uzmanlar kırmızı biberin tercih edilmesini öneriyor.





Türk mutfağının vazgeçilmezi olan dolmalar ve salatalar hem lezzetli hem de sağlıklı oldukları için sıklıkla tüketilmektedir. Her türlü sebze ile yapılan salataların yanı sıra dolmada tercih genellikle yeşil biber oluyor.

Beslenme uzmanı Lara Whitson'a göre kırmızı biber daha sağlıklı. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan kırmızı biber sağlıksız yağlar içermez ve kalorisi düşüktür. Öyle ki bir kase doğranmış kırmızı biber sadece 46 kalori ve 3 gram lif içeriyor.

Çoğu insan detayları bilmese de kırmızı biberin sağlık üzerinde birçok yönden olumlu etkisi vardır.

 

KIRMIZI BİBER KANSERİ ÖNLÜYOR


Biber, vücudun A vitaminine dönüştürdüğü bir bileşik olan beta-kriptoksantin içerir. Bazı araştırmalar, beta-kriptoksantin açısından zengin gıdaların mesane, akciğer ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini ortaya koymaktadır. Beta-kriptoksantin, hücreleri kansere yol açabilecek değişikliklerden koruyan bir antioksidandır.

Kırmızı biber ayrıca doğal bileşik antosiyanin açısından da zengindir. Birçok koyu kırmızı veya mor meyve ve sebzede bulunan bu pigmentler beyin hücrelerini korur. Çalışmalar, antosiyaninlerin biz yaşlandıkça hafıza problemlerini ve bilişsel gerilemeyi yavaşlattığını gösteriyor.

EKLEM AĞRISINI HAFİFLETİYOR

Kıkırdağın iltihaplanması ve parçalanması sonucu oluşan eklem ağrıları da kırmızı biber tüketilerek giderilebilir. Biber, kıkırdak da dahil olmak üzere dokuları iyileştiren ve yenileyen çok miktarda C vitamini içerir. Çalışmalar ayrıca C vitamininin diz osteoartritinin neden olduğu ağrıyı azalttığını göstermektedir.

Dolmalık biberler, az kaloriyle mükemmel miktarda lif içerir, bu nedenle lif alımınızı artırmanın harika bir yoludur. Lif, kabızlık ve hatta kolon kanseri gibi sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olabilir.


Kırmızı biber, kırmızı renginden dolayı bazı benzersiz besin maddelerine sahip olsa da, tüm biberler insanlar için iyidir. Sarı, turuncu veya yeşil biberleri tercih etmeniz vücudunuz için bir avantajdır.

Her gün farklı renklerde meyve ve sebzeler yemek, ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almanın en iyi yoludur. "Paprika sana göre değilse, kırmızı lahana veya pancar gibi kırmızı bir şeyler dene." Beslenme uzmanı Whitson, "Ardından yeşil salata veya tatlı patates gibi başka renkler ekleyin. Tabağınız renkliyse doğru yoldasınız" diyor. ifadesini kullanır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap