SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Botoks yaptırmadan önce dikkat!

Botoks yaptırmadan önce dikkat!

14 Aralık 2021 Salı - 10:16




Botoks, son yıllarda oldukça sık tercih ediliyor. Peki, botoks yaptırmadan önce nelere dikkat edilmeli? İşte uzmanından uyarılar.





Botoks, günümüzde en çok tercih edilen estetik uygulamalarından biridir. Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Gülüş Demirel, botoks yaptırmak isteyip de ancak bir türlü cesaret edemeyenler için konu hakkında en çok merak edilen soruları cevaplandırdı.

Botoks bir çeşit zehir midir?

Botoks, birçok kişinin düşündüğü gibi yılan zehrinden değil, laboratuvar ortamında “clostridium botulinum” isimli bakteriden elde edilen bir ilaçtır. İlk kez oftalmologlar tarafından şaşılık tedavisi için kullanılmış ve sonrasında derideki kırışıklıklar için FDA tarafından onay aldıktan sonra kullanımı yaygınlaşmıştır. Botoks sonrası yüzümde ifadesiz bir görüntü mü olacak?

İfadesiz görünüm genellikle botoks enjeksiyonunun aşırı dozda uygulanmasının bir sonucudur. Deneyimli bir dermatolog veya plastik cerrah, hangi kasa ne kadar uygulama yapılacağını bildiğinden sonuç doğal görünecek ve donmuş görünmeyeceksiniz. Botoks, kas aktivitesini azaltacak ancak tamamen de bitirmeyecek şekilde dikkatlice uygulanmalıdır. İyi bir sonuç için mutlaka uzman bir hekimle görüşmelisiniz.

Botoks sonrası yüzüm şişecek mi?

Yine halk arasında sıklıkla televizyon ünlülerinde görülen şişkin ve abartılı yüzler botoks ile ilişkilendirilir. Oysa botoks yüzde şişkinlik yapmaz. Bu görünüm dolgu maddesi veya yağ enjeksiyonları ile ilişkilidir.

Botoksun etkisi geçince yüzüm eskisinden daha mı kötü olacak?

Botoks tedavilerinizi düzenli aralıklarla yaptığınızda kırışıklıklarınızın kötüleşmesini önleyecektir. Botoks yapmayı bırakmaya karar verirseniz, botoksun kas gevşetici etkisini yavaşça kaybedersiniz ve yüz hareketleriyle kırışıklıklar normal şekilde gelişmeye devam eder. Botoks kırışıklıkların oluşumunu hızlandırmaz veya görünümünü kötüleştirmez, bunun yerine kırışıklıklarınız tedaviye başlamadan önce nasılsa o noktaya hatta çoğu kişide daha da iyi bir duruma geri döner.




Botoks enjeksiyonları ağrılı mıdır?

Botoks tedavileri kısa sürede uygulanır. İşlem sonrasında ağrı, kişinin ağrı eşiğine de bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle çok düşük seviyede hissedilmektedir. Enjeksiyonlar nedeniyle oluşan ağrılar, iğneler çok ince olduğundan tamamen yönetilebilir; yani enjeksiyon sırasında sadece çok hafif bir acı hissedersiniz. Ancak uyuşturucu anestezik krem uyguladıktan sonra prosedür neredeyse ağrısızdır.

Botoks etkisi kalıcı mıdır?

Botoks kalıcı değildir. Sonuçları genellikle 3 ay ile 6 ay arasında sürer. Zaten bu sebeple, düzenli olarak kontrol edilip, tekrarlanması gerekir. Eğer yarattığı etkiden memnun kaldıysanız ve etkisi bittiyse aynı bölgeye tekrardan botoks yaptırabilirsiniz.

Botoks sadece estetik amaçla mı kullanılır?

Hayır. Botoks şaşılık, göz kapağında kas spazmı, kronik migren, servikal distoni, aşırı aktif mesane, spastisite ve aşırı koltukaltı terlemesini içeren bir dizi tıbbi durumu tedavi etmek için kullanım onayı almıştır. Botoks, tamamen kozmetik amaçlarla kullanılmamaktadır. Bu durumda ehil kişiler tarafından yapıldığında, uygulamaya güvenilmesi gerektiği anlamına gelir.

Botoks kaslar için zararlı mıdır?

Botoks kaslar için zararlı değildir. Aksine düzenli botoks enjeksiyonları ile aşırı ve istemsiz kas hareketlerini normale dönüştürebilir. Düzenli ve zamanında yapılan enjeksiyonlarla mimik kasları belli bir disiplinde tutulur ve birkaç uygulamadan sonra (kişiye göre değişebilir) doz ihtiyacınız azalabilir.

Botoksun yan etkileri kalıcı mıdır?

Botoks tecrübeli kişilerce yapılmadığı zaman göz kapağı düşüklükleri, kaş ve yüz simetrisinde bozulmalara neden olabilir.  Ancak botoksun bütün yan etkileri geçicidir. Botoks enjeksiyonu ile herhangi bir alerjik reaksiyon bildirilmemiştir.  Medyada zaman zaman gördüğümüz “botoks yüzünden hayatını kaybetti, sakat kaldı.” gibi ifadeler genellikle uygun olmayan merkezlerde, yetkisiz kişiler tarafından yapılan işlemler için geçerlidir.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap