SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Binlerce erkeğe baba olma umudu

Binlerce erkeğe baba olma umudu

23 Şubat 2019 Cumartesi - 16:34




Erkek kısırlığına bağlı gelişen durumlarda tüp bebek tedavi yöntemlerinden sonuç alamayan çiftler için Türkiye'de ilk kez uygulanan, "yumurta aktivasy





Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, hiç spermi  bulunmadığı saptanan erkeklerde "öncü sperm" belirlenmesine olanak sağlandığını  belirterek, bu yöntemle ilk gebeliğin elde edildiğini söyledi.
Özel bir tüp bebek merkezi sorumlusu Kadın Hastalıkları ve Doğum  Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kısırlık  nedenlerine bakıldığında yüzde 30'unun erkek nedenli olduğunu belirtti.
 
Azospermi vakanlarında menide canlı sperme rastlanamadığını ifade eden  Pabuçcu, "Bu vakalara mikro tese adı verilen biyopsi işlemi yapıldığında ise  öncül yuvarlak sperm hücrelerine rastlanabiliyor. Bu hücreler, günümüz tüp bebek  tedavilerinde kullanılıyorsa da istenilen sonuçlar alınamıyor. Çünkü, yuvarlak  öncül sperm hücreleri, yumurtayı sağlıklı şekilde dölleyemiyor. Birçok evli çift,  sadece bu tanı konulmuş şekilde yıllardır bebek hasreti çekiyor." dedi.
 
"Japonya'da Prof. Dr. Tanaka'nın kliniğinde eğitim aldık"
 
Japonya'da yeni bir teknoloji ile öncül spermlerin yumurtayı dölleme  kapasitelerinin artırıldığını anlatan Pabuçcu, "Elde edilen yuvarlak öncül sperm  hücreleri, yumurta içerisine verilmeden önce özel birtakım süreçlerden  geçiriliyor ve sonrasında yumurta, uzun süren bir özel teknik ile uyarılıyor yani  aktive ediliyor. İşlenmiş yuvarlak hücre ve uyarılmış yumurta birleştirilip güzel  embriyo gelişimi planlanıyor." bilgilerini verdi.
 
 Bu tekniği, yerinde görmek ve öğrenmek için Japonya'da Prof. Dr.  Atsushi Tanaka'nın laboratuvarında Türkiye'den embriyolog Semra Sertyel ile  gittiklerini aktaran Pabuçcu, uygulamanın klinik ve laboratuvar aşamalarından  sonra Türkiye'de kendi klinikleri için tüm ekipmanları tedarik ettiklerini  söyledi.
 
 Prof. Dr. Pabuçcu, Japonya'da öğrendikleri tekniği, 7 ay boyunca önce  fare yumurtalarında denediklerini, başarılı sonuç elde ettikten sonra da insan  yumurtası üzerinde uygulamaya başladıklarını ve ilk başarılı sonucu aldıklarını  belirtti.
 
 "Çok sağlıklı bir embriyo elde edildi"
 
Teknolojik alt yapı gerektiren işlemde, öncül spermlerle yumurtanın,  özel birtakım işlemler ile bir araya getirilip dölleme işleminin uygulandığını  aktaran Pabuçcu, yapılan işlem hakkında şunları ifade etti:
 
 "Yapılan işlem esnasında, yuvarlak sperm hücresini patlattıktan sonra  onun stoplazması ve çekirdeğini birbirinden ayırt ediyoruz. Bunun içinden DNA'sı  uygun olanı alıp daha önce yumurtası aktive edilmiş, hazırlanmış yumurtaya  enjekte ediliyor. Özel işlemler yapıldıktan sonra embriyonun gelişimine  bakılıyor. Bunların çoğunda ikinci ve üçüncü günde embriyo gelişimi hiç  olmuyordu. Bu bahsettiğimiz hastamızda çok kaliteli ve sağlıklı bir embriyo elde  edildi.
 
Bu konuda çok sıkıntılı on binlerce erkek var. Bizden hep bir haber  bekliyorlar. Müjdeli haberin de Ankara'dan gelmesine ekip ve klinik olarak  mutluyuz. İnşallah bu gebelikJaponya'daki gibi sağlıklı bir gebelik olur. Biz de  bu konuda ailelerimize güzel haberlervermeye devam ederiz."
 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap