SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Bebekler nasıl beslenmeli?

Bebekler nasıl beslenmeli?

03 Eylül 2016 Cumartesi - 12:22




Bebekleri büyüdükçe anneler, doktorlarının da önerisiyle ek besinlere geçiş yapar...





Tamamlayıcı olarak da adlandırılan ek besinlere geçiş döneminde annelerin gün geçtikçe daha sık kullandığı bebek mamaları konusuna değinmeden önce anne sütünün yeri doldurulmaz özelliklerine bir göz atalım…

Anne sütünün faydaları

Her annenin sütünün içeriği, bebeğinin ihtiyaçlarına göre şekillenir. Fakat hepsinin belirli ortak noktaları vardır:

– Kolay sindirilir ve etkili bir şekilde kullanılır.

– Hayvan sütü ve formüla sütlerde olmayan büyüme faktörlerini içerir.

– Yeterli esansiyel yağ asitlerini ve sindirimi için gerekli lipaz enzimini içerir.


– Enfeksiyonu önleyici faktörleri sayesinde hastalıklardan korur.

– Anne-bebek arasındaki duygusal bağın kurulmasını sağlar. Yapay beslenmeden daha ucuz ve sterildir.

– Annenin sağlığını korur.

– Kısa bir dönem için de olsa anneyi yeni bir gebelikten korur.

– Bebeğin sağlığı için gerekli vitamini ve suyu içerir.


Bebeğinizin gelecekte daha sağlıklı birer birey olabilmesi için;

– Emzirmeye en az iki yaşına kadar devam edin.

– Emzirmeye doğumdan sonraki yarım ile bir saat içinde başlayın.

– İlk 6 ay bebeğinize sadece anne sütü verin. Dördüncü ve altıncı ayda ise ek besinlere geçin.

Ek besinlere erken başlamanın sakıncaları


Bebeğin çiğneme becerisi dördüncü aydan önce gelişmediğinden, verilen gıdayı tükürür gibi yapabilir. Bu durum sizi hayal kırıklığına uğratmasın çünkü bu, doğal, fizyolojik bir gelişim basamağıdır. Ek besinlere erken başlanmasının bebeğin büyümesine olumlu bir etkisi olmaz. Bu besinin en önemli yan etkilerinden biri alerjik hastalıklara yakalanma riskini arttırmasıdır. Erken dönemde sindirim sistemi enzimleri de yeterince gelişmediğinden bebek katı besin formlarını tüketmeye hazırlıklı değildir. Ayrıca böbrek fonksiyonları da yeterince gelişmemiştir.

Mama çeşitlerine genel bir bakış

Aylara, haftalara göre bebeğe en uygun olan besin çeşitleri ve tamamlayıcı beslenme konusu da büyük önem taşıyor. Bu nedenle, ancak zorunlu kalınan dönemlerde akıl karıştıran ancak bir sağlık uzmanının yönlendirdiği ölçüde ve zamanda kullanılması uygun olan mama çeşitlerine genel bir bakış yapmamız gerekirse:

Adapte mamalar: Kullanılması uygun görüldüğünde adapte mamalar 0-4 ve 4-6 aydaki yenidoğanlar için tercih edilir. Genellikle mama firmalarının ismi ve bir sayısını içerir. Karbonhidrat kaynağı olarak sadece laktoz şekerini içerir ve anne sütüne benzer ancak onun eşsiz formülüne sahip değildir. Genellikle normal tartıdaki (3-3.5) yenidoğanlar için kullanılır.

Yarı adapte mamalar: Anne sütü azaldıysa ikinci aydan itibaren devam mamalarına geçiş sürecinde kullanılır. İçeriğinde, sindirimi daha zor olan kazein proteini vardır ve oranı yüzde 80'dir. Bu mama bebeğe verilmeden önce; ilk olarak anne sütünü çoğaltmaya, daha doğrusu geri getirmeye yönelik uygulamalar denenmelidir.


Devam mamaları: Altıncı aydan sonra uygun olan durumlarda tercih edilir. Demir mineralince zenginleştirilmiş olmalıdır. İnek sütüne göre demir, kalsiyum, D vitamini, C vitamini, betakaroten bakımından zenginleştirilmiştir. Glikoz şurubu içermemesine dikkat edilmelidir. Devam mamaları genellikle mama firmalarının ismi ve iki sayısıyla ifade edilir.

Devam sütleri: Sekizinci aydan sonra kullanılır. Bir yaşından önce inek sütünün yol açabileceği demir ve iyot eksikliği riskine karşı korur. Devam sütleri genellikle üç sayısıyla ifade edilir. Kaşık mamaları ise ek besinlere geçiş sürecinde tercih edilebilir. Tamamlayıcı ek besinlere 4-6 ay arasında başlanabilir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap