SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Başhekim Süleyman türedi Karadeniz’e konuştu: 'Bölgenin sağlık yükünü çekiyoruz'

Başhekim Süleyman türedi Karadeniz’e konuştu: 'Bölgenin sağlık yükünü çekiyoruz'

Karadeniz Özel

25 Temmuz 2019 Perşembe - 11:22




Trabzon’un ve bölgenin en önemli hastanelerinden Kanuni Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, fiziki şartları, teknik donanımı ve ekibiyle sağlık üssü olma yolunda ilerliyor.





Kaşüstü Kampüsü’nde ziyaret ettiğimiz Başhekim Profesör Doktor Süleyman Türedi ve Başhekim Yardımcısı Mine Demirbaş hastanenin imkanlarından bahsederek, servislerle ilgili bilgiler verdiler. 

100 TANE YOĞUN BAKIM YATAĞI

Başhekim Türedi, hastanenin bölgedeki en önemli ikinci hastane olduğunu belirterek, “Hastanemiz 665 yataklı, bunlardan 100’e yakını da yoğun bakım olmak üzere yetkin bir hastane. Hastanemiz Kaşüstü ve Numune olmak üzere iki ayrı kampüste hizmet veriyor. Numune kampüsü daha çok kadın hastalıkları, çocuk hastalıkları ve onkoloji özelinde branşlaşmış. Diğer birimler ise Kaşüstü kampüsünde yer alıyor” dedi.






DAL ACiLi UNVANI




Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin donanım olarak gelişmiş olduğunu kaydeden Türedi, “Acil servis bölgenin ve hatta ülkenin fiziki şartlar olarak da donanım olarak da en gelişmiş acil servislerinden biri. Gerek hasta mahremiyeti açısından gerek teknik imkanlar açısından gerek ekip, gerek temizlik açısından parmakla gösterilecek acil servisler arasında yer alıyor. Numune Kampüsü’ndeki acil servisimiz çocuk ve kadı hastalıkları üzerine dal acili unvanını aldı” diye konuştu.

ÇOCUK HASTALIKLARINDA ÖNEMLİ HİZMET

Türedi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuk hastalıkları konusu bölgemizin önemli bir sorunu. Daha önceden çocuk hastanesi vardı Trabzon’da. O kapatıldıktan sonra bayağı sıkıntılar oldu. Bir kısım hastalar özel hastanelere müracaat etmek zorunda kaldı. Biz Numune Kampüsü’nde çocuk hastalıkları ve kadın hastalıkları konusundaki hizmetlerimizi geliştirdikçe, tekrar eski hüviyetine kavuşturdukça, artık devlet imkanlarından vatandaşlarımız yararlanabilme şansına eriştiler. Bu konuda da gelişmeye devam ediyoruz.” 




ANNE DOSTU HASTANE

“Hastanemiz kadın hastalıkları konusunda geçen yıl Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin’in gelmesiyle ivme kazandı. Şu anda anne dostu, bebek dostu hastane hüviyetini kazanmış durumdayız. Gebe okulu, anne oteli gibi uygulamalarımız mevcut. Anne otelimizde gebelik süresince veya şehir dışından gelen annelerin doğum süresince ücretsiz olarak misafir edildiği bir uygulama söz konusu. Yine suda doğum gibi, androloji gibi özellik arz eden işlemlerin yapılabildiği, fiziki şartlar olarak özel hastaneden farkı olmayan, artısı olan bir ünitemiz.”




PALYATİF SERVİSLER HİZMETTE

“Günümüzde yaşam beklentisinin artmasıyla birlikte palyatif servislere olan ihtiyaç da arttı. Biz Kaşüstü Kampüsü’nde iki servis olarak yaklaşık 30 yatakla palyatif hizmet veriyoruz. Hiperbarik ünitemiz mevcut. Hiperbarik ünitemizde dalgıç hastalığı, karbonmonoksit zehirlenmelesi, soba zehirlenmesi gibi durumlarda tedavi şansı tanıyan özellikli bir birim. Kullanım alanı bunlarla sınırlı değil. Birçok yara iyileşmesinde kullanılan bu birim bölgemizdeki tek ünite.”






16 AMELiYAT MASASI

Ameliyathanelerden sorumlu Başhekim Yardımcısı Mine Demirbaş, ameliyathanelerle ilgili bilgiler vererek şunları söyledi: “Kaşüstü Kampüsü’nde ameliyathanelerimiz 12 masadan, Numune Kampüsü’nde ise 4 masadan oluşuyor. Toplamda 16 masa ile her gün 24 saat üzerinden ameliyathane hizmeti vermekteyiz. Acil olmayan vakaları mesai saatleri içerisinde alıyoruz. Aciliyet gereken vakaları ne kadar hasta olursa olsun karşılayabilecek düzeye sahibiz.”

SKOPİ KULLANIMI

“Kaşüstü kampsüsündeki 12 ameliyathanemizden 1 tanesi kurşun kaplıdır. Bu odamızı skopi kullanımlarında radyolojik vakalarda kullanmamız gerektiğinde kullanıyoruz. Bu odada ortopedi vakaları, beyin cerrahi vakaları, gerektiğinde radyolojinin yaptığı girişimsel işlemlerde hizmet vermektedir. Bunun dışında skopi ve röntgen çekimi gerektiren durumlarda kullanılmaktadır.”

AYDA 4 BiNE YAKIN VAKA

“Günlük ortalama vaka sayımız değişmektedir. Aylık 4 bine yakın vaka almaktayız. Aldığımız vakalar küçük lokal vakalar dışında normal vakalar A, B, C, D, E grubu olarak büyüklüğüne göre 5 kısma ayrılır. Aldığımız vakalarda A grubu yüksektir.”

AMELİYAT SONRASI HİZMET

“Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak ameliyathanelerdeki sistematiğimiz oldukça iyi. Ameliyathane sonrasında hastaların ihtiyaç halinde derlenmesi için ‘PACU’ denilen yoğun bakımlarımız mevcut. Ameliyattan çıkan hasta direkt servise gidemeyecek durumdaysa PACU’da veya yoğun bakım ihtiyacı varsa cerrahi yoğun bakım ünitemizde takip edilmektedir.”

NÜKLEER TIPTA YOĞUNLUK

“Nükleer tıp, hastanemizin gelişmiş olan ünitelerinden biri. Şu anda müthiş bir yoğunluk var bu birimimizde. Sintigrafi, atom tedavisi veya pet tomografisi gibi yöntemlerde bölgemizde merkez konumundayız. Ama Numune Kampüsü’nde hizmet veriyoruz. Orası tarihi bir bina, genişleme şansı yok. Buradaki cihazlarımız genel anlamda biraz yaşlandı. Buna rağmen bu hizmetleri aralıksız sürdürme şansımız var. Ama şu anki hasta yoğunluğu bizim kaldıracağımız yükü biraz zorlamakta.”

ONKOLOJİDE MERKEZ

“Onkoloji servisimiz oldukça gelişmiş durumda.  Bölge dışına hiç hasta göndermiyoruz diyebiliriz. Kimi zaman doktor eksikliği yaşıyoruz ama açıkçası donanım ve hekim açısından bölge dışına göndermemiz gerektiren medikal onkoloji açısından herhangi bir durumumuz yok.  Yine radrasyon onkolojisi anlamında çok nadir vakalar dışında herhangi bir eksiğimiz söz konusu değil. Cerrahi anlamda da aslında onkoloji hastaları çok fazla dışarıya gönderilmiyor. Sadece çok kapsamlı operasyonların yapılması gereken hastalar daha ileri servislere sevk edilmek durumunda kalınıyor.”

YOĞUN BAKIMDA EN İYİ DONANIM

“Farabi Hastanesi’nin en büyük sıkıntılarından biri yoğun bakım yatağı sayısının az olması. Devlet hastanelerinde de aynı sorun var. Ama Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi yoğun bakım yatak sayısı olarak oldukça donanımlı ve bölgenin tüm bu konuda hastalarını çeviren bir hastane hüviyetinde. Çoğu da üçüncü basamak, yani en iyi donanım şartlarına sahip yoğun bakımlar şeklinde.”

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap