SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Baş çene ağrısının nedenleri nelerdir?

Baş çene ağrısının nedenleri nelerdir?

25 Ekim 2019 Cuma - 17:58




Fiziksel ve Tıp Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ural baş ve çene ağrısı çekenler için nedenlerini ve tedavi yöntemlerini açıkladı.





Baş ağrısının kafatası ve içindeki yapılar, boyun ve boyun kasları ile ilgili en bilindik sebepleri olmakla birlikte çene eklemi hastalıkları da baş ağrısının ortaya çıkmasında önemli sebeplerdendir. Her gün binlerce kez kullandığımız çene ekleminde ortaya çıkan hastalıklar etraflarındaki dokulara yayılım gösteren ağrılar ortaya çıkarabilir. Genelde kulak önünde çene eklemi üzerinde ağrılar yapmakla birlikte kulakta, temporal bölge dediğimiz şakaklarda, kulak arkasındaki kafatası bölgesinde ağrılar yapabilmektedir. Bunun sebebi çene ekleminin fonksiyonları sırasında boyun, baş ve çene çevresindeki yapıların organize şekilde birlikte çalışmasıdır. Zira bu kaslar boynun ön ve arkasında, şakaklarda ve çene bölgesinde bulunmaktadır. Bu nedenle de yayılım gösteren ağrılar genelde bu bölgelere doğru olur. Çene eklemi hastalığı nedeniyle eklemin içinde ortaya çıkan reaksiyonlar istirahat halinde de ağrı yapabilir ancak en sık çene ve çene eklemine bağlı baş ağrılarını çiğneme fonksiyonu gibi eklemi sık kullandığımız zamanlarda ortaya çıkar Bu tip baş ağrıları gerilim tipi baş ağrıları ile karışabilir. Bu nedenle baş ağrısı ile başvuran hastalarda çene ile ilgili şikayetleri de sorgulamak yerinde olur.

Baş ve çene ağrısını tedavisi nelerdir?

Baş ağrılarında tedavi yöntemi hastalığa özel olarak planlanmalıdır. Bazen çok basit bir ilaç yeterli olabilirken, bazen ameliyat dahi önerilebilen komplike tedavi planları uygulanmak zorunda kalınabilir. Çene eklemi ile ilişkili baş ağrılarında da tedavi planlaması böyle yapılmaktadır. Çene eklemi hastalıklarının altında yatan sebeplerin en önemlisi bruksizm yani gece uykuda diş sıkmaktır. Bu nedenle öncelikle bruksizmin engellenmesi gerekir. Genellikle bruksizm tedavisi ile birlikte uygulanan fizik tedavi ve egzersiz programları, gece uykuda kullanılan istirahat apereyleri, ilaçlar, çeşitli çene ekelemi içi enjeksiyon teknikleri yeterli olmaktadır. Ancak nadiren de olsa operasyonlar söz konusu olabilir.

Baş ve çene ağrısına PRP uygulanır mı?

Çene eklemi hastalıklarında kullanılan çeşitli enjeksiyon yöntemleri mevcuttur. Bunların içinde sadece eklemin içindeki kimyasal reaksiyonları azaltmak için uygulanan, eklem lavajı dediğimiz serum fizyolojik ile eklemi bir çeşit yıkama metodundan, kuru iğnelemelere, özel durumlarda kortizonlu enjeksiyonlarına kadar değişen enjeksiyon teknikleri mevcuttur. Ancak sıklıkla kullanılan enjeksiyonlar eklem içinde kayganlaştırıcı etki göstermesi ve eklem kıkırdağını beslemesi nedeniyle hyaluronik asit enjeksiyonlarıdır. Bununla birlikte son yıllarda PRP (Trombositten zengin plazma) enjeksiyonları da sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap