SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Aşırı terlemeye etkin çözüm

Aşırı terlemeye etkin çözüm

10 Nisan 2016 Pazar - 14:47




Aşırı terleme hem sosyal hayatta hem de iş hayatında ciddi bir problem...





Aşırı terleme hem sosyal hayatta hem de iş hayatında ciddi bir problem… Ancak bu soruna botoks uygulaması ile 15-30 dakika gibi kısa bir sürede veda etmek mümkün…

Terleme insanlarda doğal olarak görülürken, aşırı terleme çok büyük sorunlar yaratabiliyor. Özellikle ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artması sonucu, kişide gündelik yaşamı etkileyecek derecede fazla ve rahatsız edici terleme görülebiliyor. Kişinin yaşam kalitesi olumsuz bir şekilde etkileniyor. Dr. Eylem Acar Kliniği’nin sahibi Dermatolog Dr. Eylem Acar aşırı terleme tedavisi ile ilgili şu bilgileri verdi:

Sebepleri nelerdir?

Ter miktarı kişiden kişiye göre değişebildiği için aşırı terlemenin tanısı ve değerlendirmesi çoğu kez zordur. Terin salgılanması insanlarda sinir sisteminin çalışması ile doğru orantılı olup, aşırı terleme toplumun yüzde 1’inde karşılaşılan bir sorundur. Aşırı terlemenin en önemli nedenleri arasında stres, değişik uyaran ilaçlar (insülin), tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlar yer alır. Sistemik hastalıklardan diyabete, kalp yetmezliğinden karsinoid sendroma kadar pek çok sağlık sorunu da terleme yapabilir. Pratikte en çok görülen terleme şekli; strese bağlı olan ve özellikle avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı ve daha az olarak da yüz ve kasıkta terleme yapan tiptir.

Terleme olan bölgelerde bakteri üremesi kolaylaşacağı için aşırı terleme kokuya da neden olur ve kişinin fiziksel ve sosyal hayatını negatif yönde etkiler. Bu gibi durumlar özellikle ellerde, ayak tabanında, yüzde ve gövdede oluşabilir ve kişinin terlemesi ile stres arasında kısa bir denge oluşur. Stres durumu ile birlikte bu bölgelerde hızlı bir terleme gözlenir.


Nedeni detaylı araştırılmalı

Terleme tedavisine başlamadan önce ilk aşamada terlemenin nedenleri araştırılır. Kişide kilo problemi olup olmadığı incelenir. Uzun süreli geçirdiği herhangi bir rahatsızlık olup olmadığı, menopoz döneminde olup olmadığı, tiroid bezi veya böbrek üstü bezi ile ilgili herhangi bir problemi olup olmadığı araştırılır. Sorun saptanamadığı durumlarda sempatik sinirlerin doğuştan aşırı çalıştığı düşünülür.

Nasıl uygulanıyor?

El içi, ayak tabanı ve koltuk altındaki terlemeye karşı botoks oldukça pratik bir şekilde uygulanıyor. Problem olan bölgede ilk aşamada gerçekten terleyen bölge önce testlerle tespit ediliyor, daha sonraki aşamada bölgeye anestezi niteliği taşıyan kremler tatbik ediliyor ve 15 dakika beklettikten sonra uygulamaya başlanıyor.

İŞTE TEDAVİ YOLLARI


Bu soruna karşı çok değişik tedavi şekilleri uygulanabilir:

1- Hastanın beyaz renkli, hafif, pamuklu giysiler ve çoraplar giymesi tavsiye edilir.

2- Bölgeye yönelik kurutucu pudra ve solüsyonlar kullanılması tavsiye edilir. Pudralar nemi alıp, bölgenin kurumasını sağlayabilir ve antiseptik ilaçlar ikinci enfeksiyonun yerleşmesini engelleyebilir.

3- İyontoforez: Özellikle ellerdeki, ayaklardaki ve koltuk altı bölgesindeki aşırı terlemede kullanılan bir yöntemdir. Sık tekrarlanması gereken bu yöntemle, bölgesel, hafif ve orta derecede terlemesi olan hastalarda oldukça iyi cevap alınıp, 1–3 aylık iyileşme dönemleri sağlanabilir.

4- BOTOKS TEDAVİSİ: Özellikle el içi, ayak tabanı ve koltuk altı terlemesinde kullanılan bir ilaçtır. Bu yöntem ter bezlerini çalıştıran sinirlerin faaliyetlerini azaltarak terlemeyi birkaç kat azaltır ve ortalama etki süresi 8-10 aydır.


Kolay bir yöntemdir

Göz çevresi, alın ve kaş ortasındaki kırışıklıkları gideren botoks, aşırı terlemeden de kurtarıyor. Kadın ve erkeklerde kolaylıkla uygulanabilecek bu yöntem 15-30 dakika içinde yapılan pratik bir uygulama ile uzun bir süre etkili oluyor.

Uzman ellerde yapılmalı

Son derece ince uçlu (insülin enjektörü) iğne vasıtasıyla problemli olan bölge içine botoks ilacı enjekte ediliyor. Aşırı bir acı hissi duymadan, tedavi için defalarca zaman ayırmadan ve cerrahi herhangi bir bakıma gerek kalmadan ortalama 10-12 ay boyunca hem terlemenin miktarı oldukça azalıyor, hem de terin rahatsız edici kokusundan kişi kurtulmuş oluyor. Botoks bu bölgede aşırı çalışan ter bezlerinin ve kasların istenmeyen hareketlerini etkilediğinden, terleme sorunu da giderilmiş oluyor.

Bugün ABD’de bilinçli, eğitimli ve tecrübeli binlerce hekim tarafından uygulanan bu yöntem oldukça yüz güldürücü sonuçlar veriyor. Hem kadın hem de erkeklerde, birçok yaş grubunda yan etkisi olmayan yöntemin sadece bu konuda bilinçli uzman hekim tarafından uygulanması gerekiyor.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap