11 Ağustos 2016 Perşembe - 11:00
Yaz aylarında nasıl giyinmeli, ne yemeli, nelere dikkat etmeli? Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay, başta 50 yaş ve üstü olmak üzere, herkesin uyması gereken kuralları sıraladı.
KİMLER RİSK ALTINDA?
*Hamileleri
*4 yaşından küçük çocukları
*Açık alanlarda çalışanları
*Bakım gerektiren hastaları, bireyleri
*50 yaş üzeri kişileri
*Kronik hastalığı (şeker, kalp-damar, solunum, böbrek, karaciğer hastaları gibi) olanları
*Düzenli ilaç alması gerekenleri
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
*Saat 10:00-16:00 arası mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın.Özellikle çocukları bu saat arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkarmayın.
*Risk taşıyan yetişkinleri ve yaşlıları ve bebekleri, sıcak ve/veya güneş çarpması açısından izleyin
*Dışarı çıktığınızda açık renk, bol ve hafif giyisiler giyin
*Vücut ısısının artmaması için, sık duş alın ya da el, ayak, yüz ve ensenizi soğuk suyla ıslatın
*Açık alanda çalışmak zorunda olanlar, güneş altında korumasız kalmamaya, sık sık tuzlu içecekler içmeye özen gösterin
*Spor için sabah erken ya da akşam saatlerini tercih edin, ağır sporlardan uzak durun
*Araç içi sıcaklıkları, araç durduktan sonra klima olsa bile hızla yükselir. Bu sebeple asla araçta canlı bırakmayın
*Güneş giren pencerelerdeki perdeleri kapalı tutun
*Boğulma riskine karşı özellikle çocuklarına dikkat edin, yüzme bilmiyorsanız belirtilen sınır bölgelerini aşmayın
*Açık alanda kenelere karşı dikkatli olun, ısırması durumunda acilen bir sağlık kuruluşuna gidin.
*Kalp ve tansiyon hastası iseniz ilaç alımı yaz aylarında değişeceğinden muhakkak doktorunuza doğru doz alımı için başvurun
*Astım ve solunum hastasıysanız, günün sıcak saatlerinde (10:00-16:00) mümkün olduğunca dışarı çıkmayın
*Deniz veya havuzdan çıktıktan sonrasında muhakkak duş alın.
NASIL BESLENMELİYİZ?
*Her gün en az 2-2,5lt (10-12 bardak) su için
*Kafein, alkol ve fazla şeker içeren içecekleri azaltın
*Yağlı ,salçalı, soslu yiyeceklerden ve/veya kızartma gıdaları yemeyin. Haşlama, ızgara gibi daha sağlıklı yöntemleri tercih edin.
*İçinde her türlü et olan ürünler, süt ve süt ürünleri,yumurta, sebze,meyve gibi çabuk bozulan gıdaların güvenilirliğinden emin olun.
*Açıkta satılan gıdalardan zorunlu olmadıkça tüketmeyin.
*Tükettiğimiz su ve buzun sağlıklı olup olmadığından emin olmamız zor olduğundan kapalı kutulardaki ürünleri alın.
*Tereyağı yerine zeytinyağlı yiyecekleri tercih edin.
VİDEO
SON DAKİKA
ÇOK OKUNANLAR
© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.