SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Aspirinin bu faydasını duydunuz mu? Ölümcül hastalıktan koruyor

Aspirinin bu faydasını duydunuz mu? Ölümcül hastalıktan koruyor

23 Haziran 2023 Cuma - 13:09




Genellikle başı ağrıyan insanların tercih ettiği, aspirin çok sayıda hastalığı önleme gücüne sahip. Aspirin kullanımı, bağırsak kanseri riskini %50 azaltıyor.





Ağrıyı hafifletir ve kolon kanseri riskini yüzde 50 azaltır. ABD'de yapılan bir araştırma aspirinin bilinmeyen bir faydasını ortaya çıkardı. Çalışma, aspirinin kolon kanserine genetik yatkınlığı olan kişilerde kanser riskini gerçekten azaltıp azaltamayacağını inceledi.

Aspirin kullanımı, vücudun diğer bölgelerine yayılmamış kolon kanseri olan 1279 kadın ve erkekte incelenmiştir. Uzmanlar, kanser teşhisinden sonra düzenli olarak aspirin alanların, aspirin almayanlara kıyasla kanser ölümlerini yaklaşık yüzde 30 oranında azalttığını buldu. Yaklaşık 20 yıldır takip edilen bu hastalarda aspirin diğer nedenlere bağlı ölüm riskini de yüzde 21 oranında azalttı.

DOKTORA DANIŞMADAN ASPİRİN ALMAYIN

Birkaç yıl boyunca günde iki aspirin alanların 10 yıldan fazla bağırsak kanseri riskinden korunduğu tespit edildi. Ayrıca günlük ağrı kesici kullanımının, kanser tedavisini bıraktıktan sonra en az on yıl boyunca kalıtsal bağırsak kanseri riskini azalttığını ortaya koydu.

Aspirinin kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasına ve iltihaplanmasına neden olan siklooksijenaz-2 veya COX-2 olarak bilinen enzimi inhibe ederek bu hastalıkta etkili olduğu düşünülmektedir. Çünkü çoğu kolon kanseri tümörü COX-2 üretir.


Tabii ki, tüm ilaçlarda olduğu gibi aspirin almanın da bazı riskleri vardır. İç kanama gibi ciddi yan etkilere neden olabilen aspirin ülser riskini de taşımaktadır. Bu nedenle düzenli olarak aspirin almaya başlamadan önce bir doktora danışmanızda fayda var.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya çapında yaklaşık 1 milyon kişiye her yıl kolon kanseri teşhisi konuyor. Her yıl yaklaşık 500.000 kişi kolon kanserinden ölmektedir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap