SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Aşıdan önce ve sonra ''alkol kullanmayın'' uyarısı

Aşıdan önce ve sonra ''alkol kullanmayın'' uyarısı

19 Ocak 2021 Salı - 10:50




Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, koronavirüs aşısı uygulanmadan önce ya da sonra alkol almanın etkilerini anlattı.





Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Hürriyet gazetesinde vatandaşlardan gelen sorulara yanıt verdi. Oğuztürk, koronavirüs aşısı uygulanmadan önce ya da sonra alkol kullanmanın etkilerini anlattı.

Aşı olmadan kaç gün önce alkol alımını kesmek gerekiyor?

Salgın döneminde alkol almak, Covid-19 enfeksiyonu ve komplikasyonları bakımından büyük bir risk oluşturuyor. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere birçok sağlık kuruluşu, Covid-19 mücadelesi sürecinde alkol kullanımını kesinlikle önermiyor. Aşı yapılmasıyla bağışıklık sisteminde virüse karşı güçlü bir savunma mekanizmasının oluşmasına alkol negatif bir etki yapacak ve aşının etkinliğinde azalmaya neden olacaktır. Bu aslında tüm aşılar için geçerli. Zaten Rus sağlık yetkilileri de Sputnik V aşısı yaptıracaklara aşı öncesi ve sonrası belirli bir dönem kesinlikle alkol alınmaması gerektiğini belirtti.

İngiltere’de yapılan bir araştırmada da alkol alımının virüsle mücadele için antikor oluşturmada çok önemli olan lenfositler gibi beyaz kan hücrelerinin seviyelerini önemli oranda azalttığı bildirildi. Pnömokok aşıları için de alkol kullanımının aşıya karşı verilen inflamatuar cevabı bir miktar baskıladığına dair bilimsel verilere sahibiz. Bu anlamda aşılanacakların aşıyı yaptırmadan önce ve sonra alkolden uzak kalması aşının vereceği faydayı artıracaktır diyebiliriz. Aşı olmadan 10 gün önce, aşı olduktan sonra da bir ay alkol kullanılmamasını öneriyoruz. 

Beğendim
0
Sevdim
1
Beğenmedim
1
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap