SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Alzheimer tedavisinde büyük ilerleme

Alzheimer tedavisinde büyük ilerleme

01 Eylül 2016 Perşembe - 11:35




Tedavisi için bilim dünyasının seferber olduğu Alzheimer için geliştirilen ilaç, hafıza kayıplarını durdurmayı başardı.





Bilim insanlarının geliştirdiği henüz test aşamasındaki Alzheimer ilacı, beyinde oluşan protein plaklarını temizlemeyi başardı. Uzmanların temkinli yaklaştığı Aducanumab adlı ilacın, hastalığa bağlı hafıza kaybını önlemeyi başardığı Nature dergisinde ele alındı. Bilim insanları ilacın tedavi konusunda büyük potansiyele sahip olduğunu konuşuyor.

İlaç dozu artırıldıkça beyinde biriken protein plaklarını daha iyi temizliyor. Hafıza kaybını da durdurmayı başaran ilacın yan etkisi olmadığı düşünülüyordu.  Ancak testler sürecinde 40 hasta yoğun baş ağrısı gibi yan etkiler nedeniyle testlerden ayrılmak durumunda kaldı. İlacın dozu artırıldıkça yan etkilerin de arttığı gözlemleniyor.

Araştırmaların bundan sonraki aşamaları iki safhadan oluşacak. Alzheirmer hastalığına yeni yakalanmış 2 bin 700 kişi belirlenecek ve ilacın hafıza kaybı üzerindeki etkileri test edilecek.

İlacın geliştirilmesi aşamasında Zürih Üniversitesi araştırmacılarıyla birlikte görev alan Biogen şirketinden Alfred Sandrock, “Yeni safhaya bir an önce geçmeliyiz. Umarım şu ana kadarki bulguları teyit edebiliriz” diye konuştu.
Ancak bugüne kadar denenen Alzheimer ilacı çalışmaları büyük hayal kırıklıklarıyla sonlandı. En son 10 yıldan fazla bir süre önce bir Alzheimer ilacı lisans alabilmişti.

Bilim insanları ilk bulguları memnuniyetle karşılasa da temkinli olunması gerektiğini ifade ediyor.


İngiltere Alzheimer araştırmaları derneğinden David Reynolds, “İlk bulgular büyük bir potansiyele işaret ediyor. Alzheimer tedavisi için yeni ve etkin bir ilaç ufukta gözükmüş olabilir” diyor.

Ancak İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nden Dr Tara Spires-Jones, “Temkinli bir iyimserlik içerisindeyim. Daha önce bir sürü ilacın dar örneklemde iyi sonuçlar verdiğini ancak geniş gruplar üzerinde denendiğinde başarısız olduğunu gördük” yorumunu yapıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap