SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Ağlamanın sağlık üzerindeki etkileri

Ağlamanın sağlık üzerindeki etkileri

18 Ekim 2019 Cuma - 16:56




Amerika’da yapılan araştırmaya göre, kadınlar ayda yaklaşık 4 kez ağlarken, erkekler ayda yaklaşık 2 kez gözyaşı döküyor





Toplumda her ne kadar zayıflık belirtisi olarak görülse de, ağlamanın gerçekten de düşündüğünüzden daha fazla yararı var. Ağlamaya ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, gözyaşlarınızı bırakın gitsin. Hatta tedavi amaçlı ağlama seansları bile gerçekleştirebilirsiniz.

Ağlamanın ne kadar güzel olduğunu anlatan şarkılar bile yazıldı. Sezen Aksu şarkısı eşliğinde 'Ağlamak Güzeldir' diyoruz o halde…

Stresi uzaklaştırma etkisi var




Yapılan bir araştırma, stresli zamanlarda ağlamanın rahatlamanıza yardımcı olduğunu kanıtladı. Ağlamayla birlikte hemen olmasa da birkaç dakika içerisinde vücut gevşemeye başlar ve kendimizi daha rahat hissederek her şeyi daha berrak görmeye başlarız.
Ayrıca araştırmacılara göre, ağlama parasempatik sinir sistemini (PNS) aktive eder. Aktive edilen PNS'nin ise, beyinde sakinleştirici bir etkisi vardır.

Kan basıncınızı düzenler




Yüksek tansiyon, felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, demans ve hatta böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Fakat iyi haber şu ki, birkaç araştırmaya göre, ağlamak sadece kan basıncını düşürmekle kalmıyor, kontrol altında da tutuyor. Yoğun bir ağlama seansı nabzı sabitleyebiliyor.






Toksinlerin atılmasını sağlar

Ağlarken akan gözyaşları, gözlerinizdeki duman ve toz gibi birikintileri temizleyebilir. Ayrıca, vücutta stres kaynaklı biriken toksinleri de gözyaşı ile atmış oluyorsunuz. Toksinlerin bu şekilde uzaklaştırılması, vücuttaki kortizol seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olarak daha hafif bir ruh hali sağlar. Bu nedenle, iyi bir ağlama oturumundan sonra ruh halinizdeki ağırlığın ortadan kalktığını hissetmememiz şaşırtıcı değildir.

Ruh halinizi dengeler




Son zamanlarda ruh halinizde ani değişimler yaşıyorsanız, daha agresif ve sinirlenmeye meyilli bir yapıya büründüyseniz, bunun sebebi çeşitli kimyasallar da olabilir. Bu nedenlerden birisi de, vücutta manganez birikimi olabilir.

Ağladığımızda, bu fazla manganez gözyaşı yoluyla vücuttan atılır. Manganezin azalmasıyla daha sakin bir yapıya, daha odaklanmış bir beyne sahip oluruz. Bu eylemle, vücut aslında görevini çok güzel yerine getirmiş olur.




Ağrınızı hafifletir

Fiziksel olarak acı çektiğimizde birkaç gözyaşı genellikle istemsiz bir şekilde dökülmeye başlar. Bu, vücudun ağrı hissini azaltma yöntemidir. Araştırmalar, kendi kendine yatıştırıcı olmanın yanı sıra, duygusal anlamda gözyaşı dökmenin oksitosin ve endorfin salgıladığını da kanıtlamıştır. Salgılanan bu hormonlar insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlamakla yetinmeyip, hem fiziksel hem de duygusal acıyı hafifletmede yardımcı olurlar.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap