SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Ağız hijyeni salgında daha önemli

Ağız hijyeni salgında daha önemli

31 Mayıs 2020 Pazar - 17:29




Corona virüs damlacık yolu ile bulaşırken Türkiye genelinde yasaklar hafifletilmeye başladı.





Beykent Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Selin Gaş, corona virüsün en yaygın olarak, damlacıklar aracılığıyla solunum yolu üzerinden bulaştığını hatırlatarak, vatandaşlara ağız ve diş bakımı konusunda her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri uyarısında bulundu.
Corona virüsün esas itibarıyla dış ortama çok dayanıklı olmadığının altını çizen Dr. Selin Gaş, ''Ortamın nem ve sıcaklığına, kontamine ettiği yüzeyin dokusu gibi faktörlere göre değişen bir dayanma süresi söz konusudur. Genel olarak cansız yüzeylerde birkaç saat içerisinde aktivitesini kaybettiği kabul edilmektedir. Virüse karşı henüz geliştirilmiş bir aşı mevcut değil, bu yüzden hastalıktan korunmanın en önemli yolu virüse maruz kalmamaktır'' dedi.

Hastalığa karşı alınabilecek en etkili ve en kolay yöntemlerin el yıkama ve sosyal mesafe olduğunu belirten Dr. Gaş, ''Bu önlemlerin yanı sıra ağız ve diş sağlığının önemini de bir kez daha hatırlatmakta fayda görmekteyiz'' diye konuştu.
Dr. Selin Gaş, geleneksel aile yapısına sahip Türkiye’de aile yemeklerinin virüsün yayılmasına zemin hazırladığını belirterek ''Bu bilgilere dayanarak, herkesin diş fırçalama, diş ipi kullanma ve dil temizliğine ek olarak ağız gargarası kullanmaya özen göstermesi gerektiğini söyleyebiliriz. Bu şekilde virüsün giriş yolundaki bakterilerin eliminasyonu sağlanarak, Covid-19’un oral dokulardan vücuda girişini sağlayan reseptörler etkisiz hale getirilmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bu süreçte ebeveynlerin, çocukları için de almaları gereken önlemler olduğunu söyleyen Gaş, ''Ebeveynler, çocuklarının daha iyi bir ağız sağlığına ve iyi diyet alışkanlıklarına sahip olmaları için çaba sarf etmeli. Kendileri için uygulamaları gereken oral hijyen motivasyonunu çocuklarının uygulaması için onlara yardımcı olmalı. Ayrıca yetişkinlerde veya çocuklarda ağız ve diş sağlığı açısından acil durumlar meydana geldiğinde, doğru kişisel koruma ile diş kliniklerini zamanında ziyaret etmelidirler'' önerisinde bulundu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap