SON DAKİKA



Haber > Sağlık > 30'dan sonra tehlike çanları çalıyor

30'dan sonra tehlike çanları çalıyor

08 Mart 2015 Pazar - 10:19




Kadınların korkulu rüyası olan menopoz için 30 yaşından sonra düzenli kontrol ve muayene şart. Uzmanlar bu konuda kadınları uyararak kadın hastalıklar





İş ve kariyer kaygısı gibi çeşitli nedenlerle anne olma hayallerinin ertelendiği 30’lu hatta 40’lı yaşlar, yine bu dönemde ansızın kapıyı çalabilen ciddi hastalıklar ve menopozun baş gösterdiği 50’ler derken, kadınlar hayatın sihirli dönemeçlerinde dört mevsimi bir arada yaşıyor. Ailesi, dostları, arkadaşları derken çevresindeki hemen herkesin sağlığıyla fazlasıyla ilgilenen kadınların, iş kendi sağlıklarına, düzenli olmaları gereken muayenelere geldiğinde bir o kadar ihmalkâr ve bilinçsiz davranabildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, 30’lu yaşlardan itibaren kadın hastalıklarında düzenli muayenenin kritik önem taşıdığını söylüyor. 

 

SMEAR GEREKLİ

 

Son yıllarda HPV enfeksiyonunun yaygınlaşması ile rahim ağzı kanserlerinin erken yaşlarda görülmeye başlandığını söyleyen Prof. Dr. Fatih Şendağ, "Bu nedenle smear dediğimiz rahim ağzından sürüntü alınması daha da önem kazandı” diyor. Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi hayat kurtarıyor. Düzenli olarak yapılacak smear kontrolleri ile çok erken dönemdeki hücre değişikliklerinin saptanabildiğini ve basit tedaviler ile çözüm sağlanabiliyor" dedi.


 

MENOPOZDA RUH HALİNİZ DEĞİŞEBİLİR

 

50’li yaşlarla birlikte ise menopoz dönemi başlıyor. Prof. Dr. Şendağ menopoza girmek için ortalama yaşın 51 olduğunu, menopozun yaklaştığını gösteren en önemli belirtinin âdet döngüsündeki değişiklikler olduğunu söylüyor. âdetlerde yoğunluk bakımından da azalma veya çoğalma olabiliyor. âdet kanaması normalden uzun veya kısa sürerken, sıcak basması ve uyku şikayetleri de artıyor.  Kimi için çalkantılı geçen menopozda ani ruh hali değişikliklerinin görülebileceğini söyleyen Prof. Dr. Şendağ, hormon seviyelerindeki değişiklikler sebebiyle kadınların kendilerini daha sinirli, asabi veya yorgun hissedebileceğini söylüyor.

 


ANNELİK ERTELENMEMELİ

 

Doğurganlığın 35 yaşından sonra azalmaya başladığını belirten Prof. Dr. Şendağ ,“Yaş ilerledikçe yumurta kalitesi bozulmakta ve gebelik zorlaşmaktadır. Özellikle âdet düzensizlikleri olanlar bu konuda uyanık olmalıdır.  İş ve kariyer kaygısıyla çocuk arzusunun bilinçsizce ertelenmesi bazen geri dönüşümsüz sonuçlar doğurabilir” diyor. Ailesinde erken menopoz öyküsü olan kadınların çok daha dikkatli olması ve yumurtalık rezerv testlerini yaptırmaları gerekiyor.

 

EN BÜYÜK TEHDİT: KALP


 

Kalp hastalıkları kadınları sanılanın aksine kanserden daha fazla tehdit ediyor! Acıbadem Maslak Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İlke Sipahi’den, “Kadınlarda kalbe bağlı yaşam kaybı, tüm kanserlere bağlı ölümlerin toplamından bile fazla” dedi. Son yıllarda yapılan araştırmalar, kadınlarda damar sertliğine bağlı ilk bulguların aslında 30’lu yaşlarda çıkmaya başladığını, risk grubundaki kişilerde bunun kalp krizine de yol açabildiğini ortaya koyuyor. 40’lı yaşlarla beraber hele bir de erken menopoz da söz konusuysa, şişmanlık, diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği olan kadınlarda kalp krizi ve kalp yetersizliği gibi hastalıkların riski çok daha fazla artmaya başlıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap