SON DAKİKA



Haber > Olaylar ve Yaşananlar > Türkiye'nin kazanımı Hopa'dan geçer

Türkiye'nin kazanımı Hopa'dan geçer

14 Kasım 2016 Pazartesi - 09:32




Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Ankara’ya çıkarma yaptı.





ARTVİN - Hopa Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde gerçekleştirilen Ankara temaslarında birçok önemli konuda ilgili bakanlıklarda görüşmeler yapıldı. AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla’nın Ankara’da katıldığı Hopa heyetinde; Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, AK Parti Hopa İlçe Başkanı İlyas Güven, Hopa Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Osman Küçükali ve S.S. 08 No’lu Hopa Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Celil Yıldırım yer aldı. Araç Muayene İstasyonu, Denetimli Tarım Sertifikası Müdürlüğü ve Sarp Gümrüğü ile ilgili konular yetkililerle görüşülerek talepler kendilerine iletildi.

SON 5 YILIN ORTALAMALARI

T.C. Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü’nde yapılan görüşmede Denetimli Tarım Sertifikası Ofisinin Hopa’da açılması yönündeki talep iletildi. Genel Müdür Mehmet Karabay ile görüşen heyet Artvin Zirai Karantina Müdürlüğü’nden alınan son 5 yılın ortalamasına ait verileri ve diğer talebe vesile olan haklı gerekçeleri içeren bir rapor sundu. Daha önce var olan ve 2005 yılında kaldırılan Hopa Denetimi Tarım Sertifikası (DTS) Ofisinin birçok soruna neden olduğunun altı çizilirken ofisin yeniden açılmasının yerinde bir adım olacağına vurgu yapıldı. Görüşmenin ardından heyet Karabay'a kabullerinden dolayı teşekkür ederek bir sonraki randevuya yetişmek üzere ayrıldı.

MOBİL OTO MUAYENE

Yoğun bir program çerçevesinde Ankara temaslarını gerçekleştiren heyetin ikinci durağı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü oldu. Genel Müdürü Sami İlçioğlu makamında ziyaret edilerek Araç Muayene İstasyonu’nun Hopa’da açılması yönündeki talep kendilerine iletildi. Hopa’da muayene istasyonu açılması için sivil toplum örgütleri olarak uzun zamandır gündemde olan fakat bir türlü gelişme sağlanamayan bu önemli konu hakkındaki talep gerekçeleri İlçioğlu’na iletilerek konunun ne denli önem arz ettiğinin altı çizildi. Bu taleple ilgili TÜVTÜRK (Rize) yetkilileri ile daha önce yapılan görüşmelerden söz eden heyet, mobil muayene aracının Hopa’ya tahsis edilmesinin hem bölgeye hem de bu güzergâhı kullanan tüm araçlara büyük bir kolaylık sağlayacağını ve kantar noktasından geçen muayenesi bitmiş araçlara ceza kesilmesinin önüne geçileceği ifade edildi. Kabullerinden dolayı teşekkür edilen İlçioğlu’na toplantı sonunda taleple ilgili rapor sunuldu.

Yeni kapıya ayar

Heyet son ziyaretini T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne gerçekleştirdi. Genel Müdür Vekili Mustafa Gümüş ile makamında görüşen Hopa heyeti yenileme çalışmaları başlatılan Sarp Kara Hudut Kapısı ile ilgili konuların görüşüldüğü toplantıda ‘Lojistik Sektöründe Gürcistan ve Sarp Gümrük Kapısında Yaşanan Sorunlar’ başlığı altında yetkililere bir rapor çalışması sundu. UND ve Hopa TSO tarafından birlikte hazırlanan raporda gümrük geçişlerinde mevcut koşullarda yaşanan ve yenileme çalışmaları kapsamında yıkım ve inşaat süresince meydana gelebilecek sorunların çözümü ilişkin bilgilere yer verildi. Geçişlerdeki sürenin kısaltılması için yapılması gereken çalışmalara ilişkin tespitler de sunuldu.


Girişimler yaptık 

HOPA TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, ziyaretlerin ardından gazetemize yaptığı açıklamada, Türkiye’nin önemli kazanımlarının Hopa’dan geçtiğini ifade ederek, “Sarp gümrüğünün Türkiye’ye kazanımları ortadadır. Türk ticareti ve ekonomisinde önemli derecede kazanımlar sağlayan Sarp Sınır Kapısı ve gümrüğün yeniden yapılandırılması dolayısıyla doğacak sıkıntıların ortadan kaldırılması için şimdiden önlem almak durumundayız. Ticaret hacminin yükselmesi için bazı bürokratik engellerin ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi gerekir. Bu bakımdan geçmiş senelerde ilçemizde var olan ve daha sonra kaldırılan Hopa Denetimi Tarım Sertifikası (DTS) Ofisinin tekrar ilçemize getirilmesi çok önemlidir. Bunun girişimlerini yaptık. Yaptığımız girişimler ve çalışmalar sadece Hopa için değil Türkiye ekonomisine katkı ve değer sağlayacak girişimlerimizdir. Hopa heyeti olarak sivil toplum örgütleri ve AK Parti İlçe Başkanı ile birlikte bütün resmi kurumlarda eşlik eden AK Parti Artvin Milletvekili Sayın İsrafil Kışla’ya tüm heyet adına teşekkür ediyorum” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap