SON DAKİKA



Haber > Medya > 4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

4 yeni kitap okurlarıyla buluştu

10 Aralık 2023 Pazar - 10:42




Mimar ve yazar Büke Uras’ın BÜYÜKADA: Moris Danon Koleksiyonu, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.





Prof. Dr. Ruhi Ersoy’un ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Kültürü ve Medeniyeti Üzerine Düşünceler’ eseri Ötüken Neşriyat etiketiyle rafta. Cezayirli yazar ve fikir adamı Malik b. Nebi’nin ‘Düşünceler’ kitabı Mana Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı. Çevirmen Cem Yavuz'un yeni şiir antolojisi Hür Tractatus yayımlandı.



BÜYÜKADA TARİHİNE AÇILAN SAYFALAR

Mimar ve yazar Büke Uras’ın Büyükada’nın siyasi ve sosyal tarihiyle kendine özgü uluslararası kimliğini ele alan kitabı BÜYÜKADA: Moris Danon Koleksiyonu, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Türkçe, İngilizce ve Türkçe koleksiyoner nüshası olmak üzere üç bağımsız edisyon halinde yayımlanan kitap, Büyükadalı Moris Danon’un koleksiyonundaki Ada’ya ait nadir ve zengin görsel belgelemeden yola çıkarak hazırlandı. Ada’nın eksikliğinin yoğun bir şekilde hissedildiği İstanbul kent tarihi yazımının güçlendirilmesi amaçlanan bu kapsamlı çalışmanın editörlüğünü Müge Cengizkan, çevirisini ise Melis Şeyhun Çalışlar yaptı.



TÜRK KÜLTÜR VE MEDENİYETİ MİRASINA İNCELEME

Prof. Dr. Ruhi Ersoy’un ‘Cumhuriyet’in 100. Yılında Türk Kültürü ve Medeniyeti Üzerine Düşünceler’ eseri Ötüken Neşriyat etiketiyle rafta. Prof. Dr. Ersoy’un eseri Türkiye ve Türk dünyasındaki örnek şahsiyetleri, olayları, fikirleri ve kültürel değişim süreçlerini ele alan makalelerden oluşuyor. ‘Köklü Gelenekten Güçlü Geleceğe: İnsan-Kültür-Mekân’ başlığını taşıyan ilk bölümde, Türk kültürünün temel metinlerinden bugüne yansıyan değer ve tutumlar, devlet adamı tipolojisi, hâfıza mekânı örnekleri, yakın tarihte öne çıkan şahsiyetler ve Türk halk biliminin değişim-dönüşüm süreçleri ele alınmaktadır. ‘Kültür Değişmeleri: Dijital Dünyada İnsan-Toplum ve Millî Kültür’ başlıklı ikinci bölümde ise medya ve dijitalleşme sürecinin eğitim-öğretim hayatıyla Türk kültür ve siyasetine etkilerini ortaya koymayı amaçlayan değerlendirmeler yapılıyor.



CEZAYİRLİ YAZARDAN İSLAM COĞRAFYASININ KÜRESEL SORUNLARI

Cezayirli yazar ve fikir adamı Malik b. Nebi’nin ‘Düşünceler’ kitabı Mana Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı. Muharrem Tan’ın Türkçeye aktardığı kitap Malik b. Nebi’nin eserlerinde ortaya koyduğu detaylı görüşlerinin nüvelerini içeriyor. Yazar metinlerinde İslam dünyasının sorunlarını Cezayir’in sorunu veya Arap sorunu gibi lokal, yüzeysel ve dönemsel olarak görmüyor küresel ölçekte ele alıyor. Medeniyet ve insanlık sorunu olarak algılıyor. Bu yüzden de geçici çözümler yerine köklü uzun vadeli evrensel çözümler öneriyor.



USTA ÇEVİRMENDEN YENİ BİR ŞİİR ANTOLOJİSİ ÖNERİSİ

2023 Cevdet Kudret Şiir Ödülü sahibi şair ve P. Celan, T.S. Eliot gibi dünya şairlerini Türkçeye kazandıran deneyimli çevirmen Cem Yavuz, modern şiire, şiirin özüne ve dile dair dair ufuk açıcı tartışmalarla karşımızda: Hür Tractatus, modern şiire ilişkin tartışmaların yörüngesinden kopmadan, Batı dillerindeki ‘image’ kavramını ‘hayal’ sözcüğüyle ikame ederek yeni bir şiir ontolojisi öneriyor. Everest Sanat dizisinin en yeni üyesi olan ve şiirin asl’ına ilişkin cem’ edici bir tasavvura açılan kitap, özel bir imkân ve bir kıstak olarak hayal ile rüyayı seyr’ederken; dilin hayale bağlandığı görsel boyutu sesle izleyip ona üçüncü bir boyut ekliyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap