SON DAKİKA



Haber > Magazin > Zamana karşı direnen son kalaycılar

Zamana karşı direnen son kalaycılar

29 Mayıs 2016 Pazar - 13:19




Adana Tarihi Kazancılar Çarşısı’nda bulunan onlarca kalaycı dükkanından bugün sadece 2 tane kaldı.





Bir zamanların vazgeçilmezi olan kalaycılık mesleği, şimdilerde can çekişir duruma geldi. Onlarca kalaycının çalıştığı tarihi çarşıda şimdi sadece 2 kalaycı ustası bulunuyor. Bu ustalardan biri olan Cabbar İhsan Yaraşık (84), meslekte 65 yılını doldurdu. Ali Güzeloğlu(62) isimli usta ise meslekte 50. yılını geride bıraktı. Mesleğin son ustaları, kendilerinden sonra mesleklerini sürdürecek kimsenin bulunmadığını bu yüzden de Adana’da kalaycılığın tarihe karışacağını söyledi.

GELİNEN SON DURUM BİZİ ÜZDÜ

65 yıllık kalaycı esnafı Cabbar İhsan Yaraşık (84), bir zamanların en popüler mesleklerinden biri olan kalaycılığın geldiği durumun kendisini üzdüğünü ifade etti. Şu anda ise Adana genelinde kalaycı olarak 2 ustanın kaldığını belirten Yaraşık, “Biz de bırakırsak Adana'da kalaycılık bitecek. Bu meslek bize babadan kaldı ama yeni nesil bu işi yapmak istemiyor, çırak yetişmiyor.” dedi.


TENEKECİLER ÇARŞISI OLDU

Kendisinin 1932 doğumlu olduğunu ve 65 yıldır bu mesleği yaptığını anlatan Yaraşık, "Hiç değişen bir şey olmadı. Çelik çıktı, aliminyum çıktı bizim kalaycılık mesleğini öldürdü bıraktı. Zaten koskoca Adana’da 2 tane kalaycı kaldık. Eskiden Çok vardı. 150 yakınkalaycı vardı. Kalaycılar çarşısı dedikleri burası. Bu sokak tamamen doluydu. Şimdi ise tenekeciler çarşısı oldu bence." diye konuştu.

20 SENEDİR ÇIRAK YETİŞMİYOR

20 senedir çırak yetiştiremediklerine dikkat çeken Yaraşık, “Kendilerinden sonra çırak yetişmiyor. Biz bugün işi bırakırsak, bizden sonra bu mesleği yapacak kimse kalmayacak. Adana’da kalaycılık mesleği bitti. Son dem biziz. Çok sayıda çırak yetiştirdim ama hepsi öldü, gitti. En son kalan bir çırağım da vefat etti. Kalaycı Salim vardı. 20 senedir çırak yetiştiremiyoruz.” ifadelerini kullandı.

MESLEK BİZİ BIRAKMIŞ, BİZ BIRAKAMIYORUZ



Vatandaşların kendilerine kalay konusunda iş getirdiklerini anlatan Yaraşık, şunları kaydetti: “Şimdilik getiriyorlar. 'Aman bırakmayın' diyorlar. Bırakma değil de, meslek bizi bırakmış, biz mesleği bırakamıyoruz. Şu an 2 kişi çalışıyoruz. İş geldiğinde elimizden geldiği kadar yapıyoruz. Sonra bırakıyoruz. Çelik ve aleminyum bitecek ondan sonra işler düzelecek. Yoksa bu meslek dirilmez. Bakır daha iyi bakırın piştiği yemekle, çeliğin piştiği yemek bir olur mu. Bir ondan ye birde diğerinden aradaki farkı tadından anlarsın.”

YARIM ASIRDIR BU MESLEĞİ YAPIYOR

Ali Güzeloğlu ise, mesleklerinden kendilerinden sonra yetişenin olmadığını belirtti. Şu an usta olarak 2 kişi kaldıklarını anlatan Güzeloğlu, “Bu da bitti mi kalay olayı biter. 50 yıldır bu işi yapıyorum. Kalay yaptırmak isteyenler tabi ki oluyor. Bakır sağlıklıdır. Bakırın yemeği başka, öbür kaplar gibi lapa gibi olmaz. Suyunu çeker.” dedi.

YENİ NESİL HAZIRCI

Ali Güzeloğlu yeni neslin kalay konusunda pek de bilinçli olmadığını işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Valla şimdiki nesil hazırcı, bakırın ne olduğunu, kalayın ne olduğunu bilmiyorlar. Apartmanın yanına gelmiş geziciler beyaz yaldız boyayla kalay yaptırmak isteyen kadının kabını boyayıp vermiş. Oldu mu kalay oldu. Kadın yemeği koyuyor ocağın üstüne yemek yanıyor, duman çıkıyor. Getirdi bana dedi ki 'Kalay yanar mı? Duman çıkar mı?' 'Yok' dedim. 'E bundan duman çıktı' dedi. Baktım 'Bu yaldız boya, kalay değil ki' dedim. Vatandaşlar kalay için sabit esnafa gelmeliler, dışarıda yapan kişilere gitmesinler. Önce temizleriz. Kumla yıkıyoruz, eğikleri varsa doğrultuyoruz, sonra kalaya geçiyoruz. Ebatına göre süresi değişiyor.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap