SON DAKİKA



Haber > Magazin > Yarım asırdır kemençeye hayat veriyor

Yarım asırdır kemençeye hayat veriyor

20 Kasım 2015 Cuma - 12:35




Sürmene’de yarın asırdır kemençeye hayat veren Hasan Sancak, ürettiği kemençelerle tüm dünyaya Karadeniz’in sesini ve kültürünü duyuruyor.





Tüm dünyaya kemençe ile Karadeniz'i yaşatıyor... İlkokul 3.sınıfa giderken başlayan kemençe aşkını devam ettiren Hasan Sancak, Sürmene Belediye binasının yanında yer alan atölyesinde kemençe siparişi yetiştirmekte zorlanıyor. El emeği ile kemençe üreten 70 yaşındaki Hasan usta, Yurt içinin yanı sıra Yunanistan, Fransa ve Japonya gibi ülkelere de kemençe üretiyor. 58 yıldır yaptığı kemençeler bütün dünyaya ün salarken, hayatı birçok yerli ve yabancı belgesele konu oldu. Karadeniz’i izah eden en güzel enstrümanı ürettiğini ifade eden Hasan usta, Kemençeyi para kazanmak için değil Karadeniz kültürüne katkı sağlamak için ürettiğini belirtiyor.

“EN UFAK HATA GÖRDÜĞÜM KEMENÇEYİ KİMSEYE SATMAM”

Kemençenin kalitelisi el yapımı olduğunu belirten kemençe ustası Hasan Sancak, “Ben bu işi Karadeniz kültürüne hizmet olsun diye yapıyorum. Benim 3 tane mesleğim var burada para için çalışmıyorum. Benim yaptığım kemençe hiçbir ustanın yaptığına benzemez. Çünkü benim ustam yok da o yüzden. Ben bu mesleği kendi kendime öğrendim. En ufak hata gördüğüm kemençeyi kimseye satmam. Sürmene tarihini inceleyin, Sürmene'de kemençe imalat dükkanı açan kişi benim. Kemençeyi en erken 2 günde bitire biliyorum. Benim en uzun bitirdiğim kemençe ise 4 günde sürdü” ifadelerini kullandı.

“KENDİMİ KEMENÇE KÜLTÜRÜNE ADAMIŞ BİR İNSANIM”

Sancak, "Kemençenin en kalitelisi ise dut ağacından olur. Ama bu ağacın büyüdüğü yer de çok önemlidir. Ağacın büyüme koşulları kemençenin kalitesini oldukça fazla etkilemektedir. Eğer, dut ağacı sulak bir arasize büyümüş, erik ağacıda kıraç bir yerde büyümüş olduğunu varsayalım. Böyle olduğu zaman işler değişerek erik ağacı dut ağacından daha içi kalitede kemençe yapılır. Ben Kendimi Kemençe kültürüne adamış bir insanım” dedi.

"MADDİ AÇIDAN YAPMIYOR, BU İŞİN HASTASIDIR”

İstanbul’dan Sürmene’ye Hasan ustanın yanına ziyarete gelen Sabri Özkanca, “Hasan usta meşhur bir kemençe imalatçısıdır. Bu yüzden ben de ikinci kez yanına ziyarete geldim. En iyi kemençe sanatçısı olduğu için Sürmene’de Hasan ustayı parmakla gösterirler. En büyük kemençe sanatçıları da buradan gelip kemençe alırlar. Maddi açıdan yapmıyor, bu işin hastasıdır” şeklinde ifadeler kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap