SON DAKİKA



Haber > Magazin > Seferi nedir?

Seferi nedir?

02 Haziran 2016 Perşembe - 10:47




Seferi yolculukta olan kişilere verilen addır. Sefer halinde olan kişi anlamına gelir.





Seferi yolculukta olan kişilere verilen addır. Sefer halinde olan kişi anlamına gelir. Ramazan ayında seferi olan kişiler oruçlarını tutmayabilirler. Fakat yine de tercih etmeleri durumunda orucun faziletlerinden faydalanmak adına oruçlarını tutabilirler. Burada kişi kendi durumunu değerlendirmeli ve durumuna göre orucunu tutmalı ya da tutmamalıdır.

SEFERİ OLMANIN ŞARTLARI

Seferi olmanın çeşitli şartları vardır. Öncelikle kişinin seferi olabilmesi için gidecek olduğu yerde 15 günden az kalmaya niyet etmeleri gereklidir. Fakat 15 günden fazla gidilen yerde ikamet edilecekse oruç tutmak gerekir. Yine 15 günden az olmak üzere yola çıkıp, gittikleri yerde 15 günden fazla kalmak zorunda olan kişilerde o günden itibaren oruçlarını tutmalıdırlar.

Hanefi mezhebi seferi olunabilmesi için mesafeyi esas alır. Bu esasa göre 90 kilometreden fazla bir yola gidecek olan kişiler seferi sayılırlar. Bu mesafeden daha fazla mesafede yolculuğa çıkan ve gideceği yerde 15 günden daha az kalacak olan kişiler oruç tutmayabilirler. 

Bir diğer önemli ve merak edilen konu ise seferi olduğu halde oruç tutanlar için hangi zamanda iftar yapacak olmalarıdır. Eğer sefer halinde iken oruç tutacaksanız, o an bulunduğunuz yer için iftar vakti ne ise o saate göre iftara açabilirsiniz.


Seferilik durumunda, Hanefi mezhebinde olanların dört rekatlı farz olan namazların 2 rekat olacak şekilde kılması gereklidir. Şafi mezhebine göre ise; dört rekatlı farzların tam kılınması daha uygun görülmektedir, fakat iki rekat kılınması da caizdir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap