SON DAKİKA



Haber > Magazin > Niye hep olumsuz ve kötüler?

Niye hep olumsuz ve kötüler?

15 Ekim 2016 Cumartesi - 11:14




Almanya’da kurduğu Renk Magazin adındaki internet sitesinde Türklere yönelik klişelerle mücadele başlatan Melisa Karakuş, “Önyargılar ve klişelerle ne





Melisa Ceren Karakuş 27 yaşında. Dortmund yakınlarında doğdu. Şimdilerde Berlin’de yaşıyor. Otobüste, okulda, sokakta, lokantada ve daha birçok yerden duyduğu Türklere yönelik klişelerden ve önyargılardan rahatsız oldu. Medyada Türklere yönelik sürekli olumsuz haberlerin yer alması ve sokaktaki insanın kafasında da Türklere yönelik imajın gerçeği yansıtmamasına kendi çapında dur demek için harekete geçen Karakuş, ‘Renk Magazin’ adında bir internet sitesi kurdu. Toplumdaki farklılıkları anlatmak istediğini belirten Karakuş, “Amacım Almanya Türk toplumu içinde çıkan başarılı insanları tanıtmak. Türkler arasında her alanda büyük başarılar elde etmiş kişilikleri topluma göstermek ve bizlere yönelik önyargıları kırmak istiyorum. Biz burada sadece olumsuz ve kötü değiliz. Her toplumda olduğu gibi bizden de başarılı ve başarısız insanlar var. Birileri başarısızları öne çıkarıyorsa, ben de başarılı olanları göstermek istiyorum” dedi.

Niye hep olumsuz ve kötüler?

4 YIL ÖNCE HAYAT BULDU

Renk Magazin Berlin’de ‘Küçük İstanbul’ Kreuzberg’te hazırlanıyor. Karakuş ile birlikte kendisiyle aynı yaşlarda çok sayıda genç de Renk Magazin için çalışıyor. Burası platforma dönüşmüş. Büroda öneriler toplanıyor, yazılar yazılıyor... Sonra yazı kurulu toplanan tüm makaleleri ve haberleri değerlendiriyor... Ardından yayınlıyor...

Melisa Ceren Karakuş, Renk’i kurma fikrinin ne zaman ve nasıl geliştiğini şöyle anlattı:


“Ben hep kendimi aslında Alman hissediyordum. Arkadaşlarım, öğretmenlerim ve çevremdeki Almanlar da beni öyle görüyordu. Öyle görmeleri de açıkçası hoşuma da gidiyordu. Sürekli ‘Sen farklısın, sen hiç Türklere benzemiyorsun. Çok güzel Almanca konuşuyorsun’ diyorlardı. Daha sonra bu yaklaşım beni rahatsız etti. ‘Ne kadar olumsuz ve sorunlu durum varsa Türk, ne kadar olumlu ve iyi varsa Türk değil’ gibi bir izlenim edindim. Otobüste çekirdek yiyen bir kişiyi ‘Bak bu Türk’ demeleri, sinema filmlerinde, televizyon dizilerinde katil, uyuşturucu satıcısı ve kardeşini döven hep Türk! Bireysel tutumların toplumun geneline mal edilmesi beni huzursuz etti. 17 yaşındayken rahatsız olduğum bu konuyla ilgili bir şeyler yapılması gerektiğine karar verdim. ‘Biz renkli bir toplumuz her rengimiz var’ dedim. Dört yıl öncede bu fikri Renk Magazin adı altında hayata geçirdim.”

TÜRKLERE AİTG NE VARSA...

Renk Magazin’de başarılı Türklerle yapılan röportajlar da var, Türk filmleri de. Sergiler ve konserlerin duyurusu da yapılıyor, Türk mutfağının tanıtımı da. Türklere ait ne varsa tanıtma çabası içinde olduklarını belirten Karakuş, Renk Magazin’in ulaşmak istediği hedef kitlenin sadece Almanlar olmadığını da özellikle vurguluyor. Karakuş, “Almanya’da yaşayan farklı etnik kökenlilere de ulaşıyoruz. Zaten Renk Magazin’i de çok farklı uluslara mensup gençlerle birlikte hazırlıyoruz” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap