SON DAKİKA



Haber > Magazin > IMF: Özel sektör borcu çok yüksek

IMF: Özel sektör borcu çok yüksek

05 Ekim 2016 Çarşamba - 17:05




IMF, dünyadaki global borcun önemli bir kısmının özel sektörün borçluluğu olduğunu açıkladı.





IMF, finans dışı sektörün global borcunun dünya GSYH'sının yüzde 225'ine ulaştığını ve bu borcun üçte ikisinin özel sektöre ait olduğunu bildirdi. IMF ayrıca, bu yüksek özel sektör borcunun sadece gelişmiş ekonomilerden şirketlere ait olmadığını, sistemsel açıdan önemli birkaç gelişmekte olan piyasa ekonomisinde de özel sektör borcunun yüksek olduğuna dikkat çekti.

IMF bugün yayınladığı "Mali Monitör" raporunda global borcun hali hazırda tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğuna ve bu durumun kırılgan ekonomik toparlanmaya engel olabileceğine işaret etti. IMF, borcun ciddi şekilde azaltılmasının ekonomik aktiviteyi destekleyen, özel sektör borcunun azaltılmasını ve sorunlu banka kredilerinin temizlenmesini kolaylaştıran mali politikaları gerektirdiğini vurguladı.

'Artışın önüne geçilmeli'

"Global borç global finansal kriz sonrasında artmaya devam etti, 2015 sonunda GSYH'nın yüzde 225'ine ulaştı. Borcun yaklaşık üçte ikisi, yaklaşık 100 trilyon doları özel sektör yükümlülüklerinden oluşuyor. Bununla birlikte tüm ülkeler aynı durumda değil" değerlendirmesini yapan IMF, özel sektör borcundaki artışın önüne geçecek tedbirler alınmasının önemli olduğunu bildirdi.

IMF'in Mali İşler Departmanı Direktörü Vitor Gaspar yaptığı değerlendirmede, "Özel sektör borç seviyelerini izleyecek ve sürdürülebilirliğini sağlayacak düzenleyici ve gözetici politikalar uygulanmalı, mali politika büyüme dönemlerinde daralma dönemlerinin etkisini azaltacak tampon oluşturulmalı. Aşırı kaldıraç kullanımının sınırlanması için vergi politikalarında borçlanmayı cesaretlendirici teşvikler sona erdirilmeli" dedi.   


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap