SON DAKİKA



Haber > Magazin > Fatih'in ünlü portresi satılıyor

Fatih'in ünlü portresi satılıyor

10 Haziran 2015 Çarşamba - 15:18




Büyük Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'i betimleyen üç yağlıboya tablodan biri, 8 Temmuz'da Londra'daki Sotheby's müzayedesinde satışa sunuluyor.





Dünya müzayede devi Sotheby’s, daha önce müzayedeye çıkmamış nadir bir Fatih Sultan Mehmet portresini alıcıların beğenisine sunuyor. Büyük Osmanlı padişahı Fatih’i betimleyen ikili portre, Sotheby’s’in 8 Temmuz’da Londra’da düzenleyeceği Eski Ustalar ve İngiliz Resimleri Akşam Müzayedesi’nde satışa sunulacak.

AYNI KAREDE OĞLU CEM İLE BİRLİKTE

Osmanlı Sultanı II. Mehmet’in (1432-1481) kendi döneminde ya da bu döneme yakın bir zamanda yapılmış ve günümüze kadar gelebilmiş üç yağlı boya portresinden biri olan bu tablo, müzayedesinin öne çıkan eserlerinden biri. 300.000-500.000 sterlin değer aralığında satışa çıkacak portre, türünün özel koleksiyonda bulunan son örneği. Padişahın yanında bir başka kişiyle birlikte betimlendiği bu bilinen yegane tabloda yanındaki figürün oğlu Cem Sultan olduğu düşünülüyor.

ÇAM PANEL ÜZERİNE YAĞLI BOYA İLE YAPILMIŞ

Ünlü Venedikli ressam Gentile Bellini’nin (1429-1507) atölyesinde çam panel üzerine yağlıboyayla yapılmış 33x45 cm boyutundaki bu nadir ikili portre, 200 yıldır aynı ailenin mülkiyetinde bulunuyor ve tarihinde ilk kez bir müzayedede satışa çıkacağına inanılıyor. Bu portrenin, Londra National Gallery’de bulunan, sanatçının İstanbul ’dayken 1480’de yaptığı ve müzayedeye girecek portrenin aslı olarak kabul edilen ünlü II. Mehmet portresiyle yakın ilişki içinde olduğu belirtiliyor.


“Fatih” ve “Büyük Türk” olarak bilinen Sultan II. Mehmet, 1453’te yalnızca 21 yaşındayken İstanbul’u Bizans İmparatorluğu’ndan alarak zengin bir Osmanlı başkenti haline getirmişti. Döneminin ünlü Venedikli ressamı Gentile Bellini, II. Mehmet tarafından İstanbul’a portresini yapmak üzere ve Vendik kültür elçisi olarak 1479’da davet edilmişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap