SON DAKİKA



Haber > Magazin > Dikkat! İranlı akınına uğrayacağız!

Dikkat! İranlı akınına uğrayacağız!

15 Mart 2015 Pazar - 17:06




İran’da 19 Mart’tan itibaren resmi dairelerde 5 gün, okullarda ise 2 hafta Nevruz tatili var. Başta Tahran ve Tebriz olmak üzere İran’dan yaklaşık 200





İran İslam Cumhuriyeti’nin Erzurum Başkonsolosu Hüseyin Ghasemi, konuyla ilgili olarak, İran’ın Türkiye’ye açılan Gürbulak ile Van ve Hakkari’deki sınır kapılarında incelemeler yaptığını, giriş- çıkış işlemlerinin hızlandırılması için çaba harcadığını söyledi. İran’dan ucuz yakıt almak için Türkiye’den giriş- çıkış yapanların fazla olduğunu, bunların sınırda sıkışıklık ve kuyruklara yol açtığını vurgulayan Başkonsolos Hüseyin Ghasemi, şöyle konuştu:

"İran’dan 200 bin kişi giriş yapacak. Bunların 140 bin Gürbulak Sınır Kapısından 60 bini de Van ve Hakkari’deki sınır kapılarından Türkiye’ye giriş yapacak. İran’la Türkiye arasında giriş- çıkışları düzenleyen 4 maddelik protokol yapıldı. Buna göre, İran’dan Türkiye’ye giren ve Türkiye’den İran’a giden TIR ve kamyonların yakıt depoları mühürleniyor. Türkiye tarafından akaryakıt istasyonu açıldı. Buradan son kez yakıt alan TIR ve kamyonların yakıt depoları mühürleniyor ve transit olarak diğer ülkelere geçiyorlar. Fiziki yetersizlik yüzünden 10 dakikalık mühürleme işlemi 15-20 dakikayı buluyor. Ayrıca İran ile Türkiye arasında olan saat farkı, öğle yemeği, namaz vakitlerindeki uyumsuzluk gecikmeye yol açıyor. Bu nedenle Gürbulak’ta TIR kuyruğu giderek uzuyor. Oysa, günde 500 taşıtın giriş- çıkış işlemi yapılsa, kuyruk hiç olmayacak. TIR kuyruğu, her iki ülkenin ilişkilerine zarar veriyor. Yerel yöneticilerin prtokol altına alınan maddeleri yorumlayarak zorlaştırmaları yerine kolaylaştırmaları gerekir. Sadece Gürbulak sınır kapısına 3 ay içinde 5 kez gidip- geldim. Maalesef kuyrukları azaltıcı sonuç alamadık. Ama ümitsiz değilim."

Kış turizmin gözde mekanlarından olan ve bu yıl da dolu dolu bir sezon geçiren Palandöken’deki oteller 21 Mart’ta gelecek İranlı turist için tüm hazırlıklarını tamamladı.

Nevruz nedeniyle İran’dan gelen turistler, gün boyu kayak yapıp geceleri de yaktıkları ateşin üzerinden atlayarak nevruz bayramını doyasıya kutluyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap