SON DAKİKA



Haber > Magazin > Devlet, dev sazanın peşine düştü!

Devlet, dev sazanın peşine düştü!

08 Nisan 2015 Çarşamba - 13:24




Denizli'de Işıklı Barajı'ndan bırakılan suyun taşkına neden olması nedeniyle göle dönen tarlalarından balık tutan köylüler hakkında tutanak tutuldu.





Denizli'nin Çal İlçesi Aşağıseyit Mahallesi'nde köylülerin, Işıklı Barajı'ndan bırakılan suyun Büyük Menderes'te taşkına neden olması nedeniyle göle dönen tarlalarından tutukları sazanlar, başlarına iş açtı. Çal İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, av yasağı olduğu gerekçesiyle köylüler hakkında tutanak tutup, uyardı. Konuyla ilgili, tarlasında yakaladığı 3 kiloluk sazanla basında yer alan köylü hakkında da tutanak tutuldu.

ÇİFTÇİLER TARLALARINA AĞ GERDİ

Son zamanlardaki sağanak yağmurlar nedeniyle Işıklı Barajı'nda doluluk oranı yüzde 90'ın üzerine çıktı. Taşkın tehlikesine karşı baraj kapakları geçtiğimiz günlerde açıldı. Barajdan bırakılan tonlarca su Büyük Menderes Nehri'nin debisini arttırıp, taşkınlara neden oldu. Yaklaşık 3 bin dekar tarım arazisi ve Çal ilçesinde taşkınlar yaşandı. Çoğunluğu hububat ekim alanı olan tarım arazileri göle dönen çiftçiler, tarlalarına ağ gerip, barajdan bırakılan suyla gelen tatlı su balıklarını yakalayarak, bu olumsuzluğu fırsata çevirmeye çalıştı.

BALIK AVLAYAN KİŞİLER HAKKINDA TUTANAK TUTULDU

Köylülerin 5-6 kiloyu bulan sazanları yakalaması, Çal İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Başta sazan olmak üzere sudak ve tatlı su levreği gibi balıkların, 15 Mart-30 Nisan tarihlerinde avlanmasının yasak olduğu gerekçesiyle Çal İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri ve su ürünleri mühendisleri ile Aşağıseyit Mahalesi'ne giden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri köylüleri uyardı, tarlasında balık avladığı belirlenen kişiler hakkında tutanak tutuldu. Ayrıca, konuyla ilgili basında da yer alan 3 kiloluk sazanın nerede avlandığının da tespiti yapılıp, tutanağa geçirildi.


KÖYLÜLERDEN FACEBOOK'TAN TEPKİ

Çal İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin tarlalarında balık tutan çiftçilerin ifadelerini alıp, tutanak tutması tepkiye neden oldu. Aşağaseyit Mahallesi'nin Facebook'taki sayfasında, ekiplerin tarlada avlanan balıkla ilgili denetim yapması eleştirildi ve şu görüşlere yer verildi: "Aşağıseyit'te binlerce dönüm arazi sular altında. Büyük Menderes her gün biraz daha yükseliyor. Yetkililerden hiçbir açıklama yok. Çiftçimizin zararını kim karşılayacak? Bunlara cevap veren yok. Buğday tarlalarına çıkan suyun içinden tuttuğumuz 2-3 balık için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, jandarma ekipleri mahallemize gelip insanları sorgulamış, huzursuz etmiştir. Bir süre sonra suyu aniden keseceksiniz. O balıkların tonlarcası buğday tarlalarında kalıp telef olacak. Doğayı katleden çiftçi, köylü değil, sorumsuzca hareket eden yetkililerdir. Bu, herkes tarafından bilinsin. Çiftçi doğayı korur. Çünkü orası çiftçinin yaşam alanıdır."

"CEZAİ İŞLEM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Çal İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydoğan Gürcan, balık yakalayan çiftçiler için cezai işlem yapılmadığını söyledi. Gürcan, "Sadece, Su Ürünleri Kanunu'na göre denetim yaptık. Çiftçinin tarlalarını su basmış, canı yanmış. Bu nedenle, tarlalarda balık yakaladıkları için cezai işlem yapmamız söz konusu değil. Şu anda balık avı yasağı var. Biz, Su Ürünleri Kanunu'na göre gerekli denetimi yapmak zorundayız. Çiftçileri uyardık, Büyük Menderes'te balık tutmamaları gerektiğini belirttik" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap