SON DAKİKA



Haber > Magazin > Bu tarih yok olmasın!

Bu tarih yok olmasın!

13 Temmuz 2015 Pazartesi - 11:54




Bilecik'in Küplü köyünün simgesi olarak Osmanlı döneminin mimarisini taşıyan ve zamanının en ihtişamlı, lüks yapıları olarak dikkat çeken tarihi evler





Tarihi evlerin durumu içler acısı... Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan bu yapıların bugünkü halleri ise içler acısı. Yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan ve harabeyi andıran görüntüleriyle tarihi evler çevre sakinlerini tedirgin ediyor. Yakınlarından geçmeye korkan hale gelen köy sakinleri yetkililerden acil çözüm bekliyor. Tarihi evler tamamen yıkılmamak için adeta zamana direniyor. Her geçen gün biraz daha yıkılan tarihi binalar yetkilere adeta, ‘Kurtarın’ diye haykırıyor. 

Küplü köyü ara sokaklarda yıkılmaya yüz tutan virane halde bulunan ecdat yadigarı ahşap tarihi evlerin restorasyonu yapılıp eski ihtişamlı günlerine dönmesi için onarım gerektiği belirtildi. Bir zamanlar ocakların tüttüğü, ailelerin yaşadığı, geniş avlulu, iki katlı olduğu gözlenen ve döneminin en ihtişamlı binalarından olan tarihi konaklar camları kırık, çatısı harap olmuş, sıvaları dökülmüş vaziyette günümüzde harabe görüntüleriyle Küplü köyü sakinlerini üzüyor. Osmanlı'dan günümüze gelen birçok geleneğin yaşatıldığı Küplü köyündeki evler iki ya da üç katlı olan konaklar, zemin katları taş, üst katları ahşap iskelet içine ahşap veya kerpiç dolgu sistemi kullanılarak inşa edilirken, konaklar bahçesiz ve bahçeli olarak çeşitlilik gösteriyor.
Evlerin kaderine terk edilmesini kendilerini üzdüğünü ifade eden Küplü köyü sakinleri evlere kısa sürede sahip çıkılması gerektiğini belirterek yetkililerden duyarlı olmalarını istediler. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap