SON DAKİKA



Haber > Magazin > Bin 500 liralık Türk yapımı jetski!

Bin 500 liralık Türk yapımı jetski!

09 Mart 2015 Pazartesi - 14:57




Parasızlıktan çocuklarını bindiremediği jetskiyi 5 yılda kendisi yaptı.





Otobüs tamircisi Osman Zorbek, tatilde parası yetmediği için çocuklarını bindiremediği jetskiyi kendi yaptı. Bunun için azimle 5 yıl emek haracayan Zorbaek, bin 500 TL harcadığı ‘Türk Usülü’ Jetski'ye üretmeyi başardı.

Ailesi ile gittiği bir tatil bölgesinde fiyatının pahalı olmasından dolayı çocuklarının jetskiye binememesine içerleyen otobüs tamircisi Osman usta, bundan yaklaşık 5 yıl önce çalışmalara başladı. Defalarca denemeler yapan usta, dükkanına bir de havuz kurdu. Uzun ve zorlu denemeler sonrasında kalıbı yapmayı başaran Zorbek, fiber sayesinde hedefine ulaştı. Orjinallerinin 60 bin TL’ye kadar satıldığı jetskiyi sadece bin 500 TL’ye mal eden Osman usta, 'Türklerin yapamayacağı hiçbir şey yok' diyerek, istendiği taktirde yerli otomobil de yapılabileceğini kaydetti. Osman Ustanın şimdiki hayali ise yaptığı jetskiyi, Porsuk Çayında kullanmak.

Yaklaşık 40 yıldır otobüs tamircisi olduğunu ifade eden Osman Zorbek, “Tatile gittiğimiz, çocuklar bir jetskiye binmek istedi. Bizim de bindirmeye gücümüz yetmeyince hırslanarak yapmak istedim. Çocukların da coşku vermesiyle jetsikyi yapmaya karar verdik” dedi. 

YAPTIM AMA KULLANMAYI BİLMİYORUM

Jetski’nin kabinini yapmak zorlanmadığını dile getiren Zorbek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yüzdürmede sonuç alamadım. Bizim bu konuda tecrübemiz yoktu. Dükkanın içine bir havuz yaparak onun içinde defalarca denedim. Bu şekli alması yaklaşık 5 seneyi buldu. Başta bunu sactan yaptım. Ondan sonra kalıp çıkartarak, fibere döndürdüm. İki parçadan oluşuyor. Arasından sızdırmazlığı var. İçine ise jeneratör koydum. Motor 10 beygiri ve dizel. Bu sene barajda ya da izin alabilirsek Porsuk çayında yüzdürmeye çalışacağız. Bunun motor aksamına bin TL, diğer fiber kısmına ise 500 TL harcadım. Bana toplam maliyeti bin 500 TL. Orjinallerine göre komik bir rakam. Bunların piyasa fiyatı 60 bin TL civarında. B iz bunu 5-6 bin liraya pazarlasak güzel olur.” 


“TÜRKÜN YAPAMAYACAĞI HİÇBİR ŞEY YOK”

Teknolojinin şuanda geliştiğini ifade eden Zorbek, “Türk’ün yapamayacağı yok. Hele bu zamanda. Eskiden takım, parça yoktu. Ama şimdi her türlü imkan var. Kafasını çalıştıran bir sanatkarın yapamayacağım bir şey yok. Bizim çıraklık zamanımızda her şey zordu. Şimdi her bir parçayı bulmak çok kolay” diye konuştu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap