SON DAKİKA



Haber > Magazin > Banknotta kadın rüzgarı

Banknotta kadın rüzgarı

21 Haziran 2015 Pazar - 10:57




Paraların üzerindeki simgeler en az para kadar değerli. ABD 100 yıl sonra bir kadın resmini banknotuna koymaya karar verdi ancak onu geride bırakan Tü





Ülkeler banknotlarının üzerine tarihlerindeki önemli figürleri taşıyor. Elbetteki tarih sadece kadınlardan yazılmıyor. Amerikan Hazine Bakanı Jack Lew geçtiğimiz hafta yeni tasarlanacak 10 dolarlık banknotların üzerine kadın portresine yer verileceğini açıkladı. Bu 100 yıl sonra kadın portresi taşıyacak ilk ABD banknotu olacak. Dünyada Türkiye’nin de aralarında bulunduğu sadece 10 ülkenin banknotlarında kadın figürleri yer alıyor. Türkiye ilk kez kadın figürüne 1942’de yer vermesiyle öne çıkıyor. Amerikalı kadınların oy hakkı kazanmasının 100. yıl dönümü olan 2020’de dolaşıma girecek yeni 10 dolarlar, ABD’nin kadın resmi taşıyan tek banknotu olacak. ABD banknotlarında resmedilen son kadın, 1891-1896 yılları arasında 1 dolarlık sertifikalar üzerinde yer alan Martha Washington’du. Lew yeni banknotlardaki kadın figürünün belirlenmesi için de halka çağrı yaptı. Kadınları banknotlarına taşıyarak ABD’yi geride bırakan ülkeler ise şöyle:

1891-1896’da 1 dolarlık sertifikalar üzerinde yer alan Martha Washington, ABD banknotlarında olan son kadındı.

FATMA ALİYE, 50 TÜRK LİRASI’NA GİRDİ

2009 yılında tedavüle giren Türk Lirası ile birlikte kadın figürü de banknotlarda yer aldı. Türk edebiyatının ve İslam coğrafyasının ilk kadın romancısı, ilk Türk kadın felsefeci olarak kabul edilen Fatma Aliye 50 Türk Lirası’nın simgesi. Kadın haklarını savunan yazar, bugünkü adıyla Kadınları Himaye Derneği olan Şefkati Nisvan’ı kurdu. Yaşadığı dönemde, Türk kadınlarının yazı yazması ayıp sayıldığı için, önceleri takma adlar kullanan Fatma Aliye’nin en önemli romanı olan “Hayal ve Hakikat” oldu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap