SON DAKİKA



Haber > Magazin > Avukatı '450 yıl hapis'ten kurtardı!

Avukatı '450 yıl hapis'ten kurtardı!

04 Haziran 2016 Cumartesi - 13:34




Diyarbakır'da çete kurduğu, örgüt yöneticisi olduğu ve adam öldürme iddiası ile 450 yılla yargılanan adam, avukatının dikkati sayesinde kurtuldu.





Diyarbakır’da, yaklaşık 3 yıl önce düzenlenen operasyonda Nurettin T., iki kişinin öldürüldüğü bir olayda örgüt kurduğu ve yöneticisi olduğu iddia edilerek sorumlu tutulduğu için tutuklanmıştı.

Hakkında 450 yıl hapis istemi ile dava açılan Nurettin T.’nin avukatlığını üstlenen ve dosyanın sıkı takipçisi olan avukat Farah Diba Kartal’ın dosyayı incelemesinin ardından hayatını kaybeden iki kişinin ölümünden müvekkilinin sorumlu olmadığını ortaya çıkardı. Delillerin mahkemeye sunulmasının ardından 450 yılla yargılanan Nurettin T., beraat etti.

"MAKUL SÜREDE YARGILAMA İLKESİ İHLAL EDİLDİ"

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Av. Farah Diba Kartal, "Dosyanın içinde bulunduğu karmaşa içerisinde, yargılama sürecinde 10 müvekkil yönünden tahliye kararı çıksa da müvekkillerin masumiyetini ispatlamak haksız tutukluluğun önüne geçmek çok kolay olmadı. Her suç adalet terzisinde aynı görünse de bazı isnatlar sonuçları itibari ile daha yıkıcı ve incitici olabilmektedir. Bu dosyanın can alıcı noktasını iki kişinin öldürülmesi fiiline müvekkilin iştiraki olup olmadığının tespiti oluşturmaktaydı. Toplumsal bakış itibari ile bu suçun sonuçları vahim olacaktı. Müvekkilin 38 ay tutuklu kalması ürkütücü ve kaygı verici olsa da adalete olan güvenimizi kaybetmeden delillerimizi sözlü, yazılı ve görsel olarak sunmaya devam ettik ve sayın mahkeme sunduğumuz deliller kapsamında adaletin henüz kurtarılabilecek bir aşamada olduğunu adalete güvenmeye devam etmemiz gerektiğini bize göstermiş oldu" dedi.

Onlarca suç atfında bulunularak müvekkilinin "adil yargılanma hakkı", "masumiyet karinesi" ve yargılama sürecinin bu sebeple uzamasından dolayı "makul sürede yargılama ilkesinin" ihlal edildiğini kaydeden Kartal, “Söz konusu 100’ü aşkın dava dosyası, 82 sanık ve çok sayıda suç isnadına ilişkindir. Üç yıldan fazla süren yargılamada onlarca tanık dinlendi yüzlerce belge sunuldu, bilirkişi raporları alındı. Ancak buna rağmen tutukluluğun önüne geçemedik, bunun nedeni ise yargılama mercilerinin soruşturma sürecinde yeterince ve gerekli hassasiyeti göstermeden, Anayasa ve AHİS’te, işaret edilen hakların korunmasına yönelik haklar ihlal edilerek açılan kamu davalarında masumiyetin ispatının kolay olmadığını bir kez daha görmüş olmaktayız” diye konuştu.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap