SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Yerel seçimerde anket oyunları

Yerel seçimerde anket oyunları

14 Ekim 2018 Pazar - 09:24








31 Mart mahalli idareler seçimleri için makas gittikçe daralıyor. Siyasi partiler seçim çalışmalarına yavaş yavaş başladı. Kamuoyu yoklamaları, teşkilat yoklamalarından sonra aday belirleme sürecine de geçildi. Genel seçimlerde AK Parti ile MHP arasında oluşturulan Cumhur İttifakı devamı yerel seçimlerde de devam edecek. Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de en fazla konuşulan parti AK Parti. AK Parti'de seçim hazırlıklarıyla birlikte aday olmak isteyenlerin kulisleri de hızlandı. Hatta öyle ki her gün aday olmayı düşünen isimler ben öndeyim anketi yayınlamaya başladılar bile. Cumhuriyet Halk Partisi de yerel seçimlere bir önceki dönemlerden daha iddialı hazırlanıyor. CHP, bu seçimlerde de beklenen sonucu alamaz ise Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun koltuğu tam manasıyla sallanacak. Bu sarsıntıya Kılıçdaroğlu'nun karşı durması mümkün değil.

HER GÜN YENİ BİR ANKET

2019 yerel seçimlerinde aday olmayı planlayan isimler her gün bir anket yayınlamaya başladı. Anketlerde herkes birinciliğini ilan ediyor ve sosyal medyasında bunu paylaşıyor. Özellikle ilçelerde yapılan birçok paralı parasız anketlerde ise anketi yaptıranların hep birinci çıkması kafalarda soru işareti oluşturuyor. Bir bakmışsın ki bir gün A ismi önde diğer gün ise B ismi önde... Buradan çağrımız... Lütfen beyler hem kendinizi hem de milletimizi kandırmayın. Bu tür manipülasyonlu anketlerin nasıl yapıldığını herkes çok iyi biliyor. Parayı bastır istediğin sonucu al. Önemli olan halkın gönlündeki anketten ne çıkıyor? Tabii olarak herkes kendi reklam ve tanıtımını yapmanın gayreti içerinde olacak. Bunda hiçbir sorun yok. Ama gerçekleri çarpıtmamak kaydıyla. Özellikle ilçelerde yapılan anketlere baktığımızda neredeyse ilçenin nüfusu kadar ankete katılım oluyor. Bir ilçenin tamamı ankette oy kullanıyor. Bu imkansız bir şey... Buradan arkadaşlara naçizane tavsiyemiz sosyal medya üzerinden birbirleriyle üstünlük mücadelesine girmesinler. Yoksa bundan hem kendiniz hem de partiniz zarar görür. Trabzon'da kim nekadar destek görüyor, bunu Trabzon halkı bildiği gibi bizde biliyoruz. Aslında herkes kilosunu biliyor ama olduğundan daha ağır görünmeye çalışıyor.

BAŞKAN ERDOĞAN'IN KRİTERLERİ

AK Parti yerel seçimlere “kazanacak aday”larla girmeyi planlıyor. Mevcut belediye başkanlarının önemli oranda değişeceği söyleniyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan henüz seçim iklimine girilmeden ve belediye başkanları seçim çalışmalarına soyunmadan araştırmalarını yaptırdı. Bu partilerin oy oranıyla ilgili bir anket değil. Saha yoklamalarıyla belediye başkanlarının performansı, yeniden aday gösterildiğinde kesin kazanacak ya da kaybedecek isimler iyiden iyiye tespit edildi.  Henüz seçim ortamı oluşmadan vatandaşlara “Sizi kimin yönetmesini istersiniz?” sorusunun yöneltilmesi anketlerin güvenirliliğini daha da artırıyor. Bu anket çalışmaları Cumhurbaşkanımızın önünde duruyor ama asıl araştırmalar ve değerlendirmeler bundan sonra yapılacak. AK Parti açısından İstanbul ve Ankara seçimleri hayati derecede önemli hale geldi. İstanbul ve Ankara için mevcut kabineden bakanların aday olması dâhil her türlü formül üzerinde çalışılıyor. Zira AK Parti İstanbul ve Ankara üzerinden güçlenerek tüm Türkiye'ye yayılmıştı. O nedenle İstanbul ve Ankara'nın AK Parti için sembolik bir anlamı var.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap