SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Yaylalar talan ediliyor!

Yaylalar talan ediliyor!

24 Ekim 2018 Çarşamba - 09:30








İmar Barışı Yasası çıktıktan sonra yaylalarda kaçak yapılaşma hız kazandı. Halbuki bu yasa kaçak yapılaşmayı ortadan kaldırmak, devlet ile vatandaşların bir araya gelerek ruhsatsız kaçak binalara hukuki bir statü kazandırılması için çıkarılmıştı. Yayla sezonunun kapandığı bugünlerde yaylalarda dikkat çeken gelişmeler oluyor. Yaylacıların göçmesini fırsat bilen bazı kimseler, bu ıssız ortamdan yararlanarak ve devletin de kaçak yapılaşmaya göz yumacağını zannederek yaylalarda mantar gibi bina yapımına koyuldu. İnşaat kamyonları bir gelip bir gidiyor. Son bir ayda gezdiğim yaylalarda günde en az beş altı evin temeli atılıyor. Birileri o güzelim doğayı katletmeyi kafasına koymuş... Yılda belki de sadece bir hafta kalacağı bir zaman dilimi için adam kocaman bina yapıyor. Yahu bu devirde herkesin arabası var, günübirlik olarak gidip dönersiniz. Bu hiç de zor değil. Ayrıca yaylada kalmak için ev yapmaya gerek yok. Konaklamak için çok sayıda tesis var zaten. İlla ki ev mi yapmak gerekiyor?

HEM DEVLET HEM DE VATANDAŞ SUÇLU

Peki yaylalardaki bu kaçak yapı furyasından kim sorumlu? Bu durum nereye kadar devam edecek? Devlet yetkilileri hiçbir şekilde kaçak yapılaşmaya izin vermeyeceklerine dair sürekli açıklama yapıyor. Hatta birkaç bina göstermelik olarak yıkılıyor. Ama bunun devamı gelmiyor. Kaçak yapılaşmayı önlemek için sürekli denetim yapılmalı ve yasadışı bir şey söz konusu olduğunda anında müdahale edilmelidir. Yayla ve meralarla ilgili hali hazırda yürürlükte olan yasalar mevcut olmasına rağmen devlet neden kendine ait olan yaylalarda kaçak yapılaşmaya müsaade ediyor? Bu konuda sadece devlet suçlu değil, vatandaşlar da suçludur. Vatandaşlar daha temeller kazılmadan bu yasadışı girişimleri devlete bildirmeli. Devlet de hiç beklemeden duruma müdahale etmelidir. Yoksa binalar yapıldıktan sonra bunları yıkmak hem devlet hem de kaçak bina sahipleri için bir külfet oluşturuyor. Ve her iki taraf da bundan zarar görüyor.

BÖYLE GİDERSE...

Koyun sürülerinin, ineklerin, mandaların özgürce otlaması gereken yaylaların her tarafında mantar gibi binalar türemesi gerçekten de içimizi sızlatıyor ve bizi kahrediyor. Yazık, çok yazık! Böyle giderse ne gezecek, dinlenecek bir yaylamız kalacak ne de doyasıya güzelliklerini seyredeceğimiz bir yayla kalacak. Bu konuda herkese büyük görevler düşüyor. Buradan Gümüşhane valisine seslenmek istiyorum, bir çıkıp yaylalara bakınız lütfen! Eğer gelinen durumu beğeniyorsanız sözüm yok.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap