SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Uyuşturucu ve alkıl kullanımı

Uyuşturucu ve alkıl kullanımı

25 Ocak 2018 Perşembe - 07:42








Uyuşturucu ve alkol kullanımı, batılı ülkeler kadar değilse de ülkemizde gençler arasında günden güne artmaktadır. Uyuşturucu ve alkol alındığında kişiler şu problemlerle karşımıza çıkmaktadırlar:

Geçici hafıza kaybı, trafik kazaları, gençlerde okula gitmemek, intiharlar, karaciğer ve kalp hastalığı, cinayetler vb. olaylar.

Uyuşturucu ve alkol en çok 18-25 yaşlardaki gençlerde, daha düşük yaşlardaki gençlere oranla fazla görünür.

Ülkemizde ergenlik döneminde uyuşturucuya ve alkole başlama oranı son yıllarda oldukça yüksektir. Bunun birkaç sebebi vardır. Örneğin çocukların anne babaları alkol alıyorsa o çocuklar önce özentiyle uyuşturucu ve alkole başlar. Bu gençler, ileriye dönük hem kendilerine hem de ülkeye birer zararlı birey olmaktadırlar.

Uyuşturucu ve alkol, ayrıca insanda, kişilik bozukluklarının, özelliklerde de, antisosyal kişilik bozukluğunun uyuşturucu ve alkol ile ilişikli bozukluklara zemin hazırladığı bilinmektedir. Bilim adamlarının araştırmalarına bakıldığında, bu tip kişiler çekingen, utangaç, içine kapanık, ırrıtal (hırçın) aşırı duyarlı vb. durumlar sergilemektedirler. Uyuşturucu ve alkol bağımlısı olmaya yatkındırlar.


Uyuşturucu ve alkol ile ilgili bozukluklara, sosyo-ekonomik bakımından üst kesimlerdeki kişilerde daha sık rastlanır. Yüksek refah seviyesine ulaşmış toplumlarda uyuşturucu ve alkol bağımlılığının en önemli problemlerdir.

Uyuşturucu ve alkol, ucuz ve kolay elde edilebilir oluşu tüketimini ve kullanımını tabi olarak artırmaktadır. Dünyanın çeşitli refahı yüksek ülkelerinde, kolejlerde, yatılı okul yatakhanelerde, aşırı, sık sık uyuşturucu ve alkol teşfik edildiği bilinmektedir.

Din ve töreleriyle uyuşturucuyu ve alkolü onaylanmayan toplumlarda ve toplum kesimlerinde uyuşturucu ve alkol kullanım oranı düşüktür. Ülkemizde de dinimiz uyuşturucu ve alkolü kesinlikle yasaklamıştır.

Uyuşturucu ve alkol alan kişiler, kendilerini geçici olarak doping almış gibi görürler fakat doping tesiri geçtikten sonra vücutta tahribatlar başlar. Alkol alan bazı kişiler problemlerini bu şekilde çözeceğini düşünürler. Hatta şöyle söyleyenler de var: Uyuşturucu ve alkol bana dokunmuyor. Oysa bunlar daha yüksek risk altındadırlar.

Araştırmacıların devamlı salık verdikleri uyuşturucu ve alkolla ilgili zararları şöyle sıralamaktadırlar: Merkezi sinir sistemine ve beyin üzerinde deprasyona etkisi var olduğunu ve uyuşturucunun ve alkolün kullanımı, hepatit ve hepatik siroz gelişmesine yol açtığını, mide bağırsaklar, pankreansta ağır bozukluklar tespiti, gerek doğrudan etkileri, gerek sindirim sisteminde ortaya çıkardığı bozukluklar sebebiyle beslenme problemlerine yol açar.


Not: Silahlı kuvvetlerimizin Afrin'de icra etmekte olduğu operasyonu kazasız belasız bitirmelerini Allah (c.c.)'tan niyaz eder, onlara millet olarak tek vücut dualarımızla destek veriyoruz. Allah'a emanet olun.

Beğendim
1
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap