SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Trabzon'da kararsız seçmen ne yapacak?

Trabzon'da kararsız seçmen ne yapacak?

16 Mart 2019 Cumartesi - 10:41








Seçim kazanmak için siyasal propagandaların bilgilendirme, ikna etme ve kamuoyu oluşturmanın önemi çok büyük. Lakin, doğru adaylarla yola çıkmak hepsinden önemli. Çünkü bir seçim kampanyasında seçmenin karşısına; partiler, adaylar, uygulanan ve uygulanması gereken politikalar ve projeler bir bütün olarak çıkar. Demokrasi sınavı da bu bütünlük içinde verilir.

Bu sınavı verecek olan siyasi partiler önce, parti içi demokrasi de dâhil, bu sıralamayı sağlıklı bir biçimde hayata geçirmek zorundadırlar. Bu sınav sanılanın aksine sadece mevcut iktidarın değil, muhalefetin de içinde olduğu bir süreçtir ki bu da, siyasi partilerin aday belirlemesi olayıyla başlar. Yani bütün siyasi partiler önce kendi bünyelerinde demokrasiyi işler hale getirmelidirler. Tek başlılık sadece ülke yönetiminin sorunu değil, siyasi partilerde de aynı sorun vardır. Ki, özellikle partilerin teşkilatlanma ve seçim öncesi aday belirleme süreçlerinin, tek kişinin kararıyla yürüdüğünü biliyoruz.

Parti yönetiminden ve tabanından kopuk, tek adam kararlarıyla yürüyen bir siyasi hareketin başarılı olması, ne kadar mümkün? Genel seçimlerde de, yerel seçimlerde de siyasi partiler bunu hep yapıyor. Seçmeninin kararsız kalmasına neden olan yanlışlıklar daha işin başında, siyasi partilerin yanlış adaylarla seçmenin karşısına çıkmasıyla başlıyor. Partisinin ideolojisini taşıyan olması, kendi seçmeni üzerindeki etkisi açısından adayın kim olduğu önemli. Çünkü, siyasi partilerin sahip olduğu hedefler, adayın imajı olarak şekilleniyor. Donanımı ve tecrübesi yüksek, ülke çapında kabul görmüşlüğü olan adayların (o da yerel seçimlerde) siyasi parti aidiyetine bakılmayabilir. Bu adaylar da zaten isimleriyle, seçime girdikleri partinin önüne geçmiş insanlar oluyor. Trabzon halkı “Büyük Şehir Başkan adayları” konusunda ne düşünüyor? Halk; “Bir tarafta daha önce, AKP’de aday adayı olmuş, siyasette kimlik arayışını tamamlayamamış; İYİ parti başkan adayı, Atakan Aksoy. Diğer tarafta partililerine bile sürpriz. Lakin, daha evvel bulunduğu görevinde, siyaset üstü çalışmalarda bulunmuş AKP adayı Murat Zorluoğlu.

Bu resimden bir siyasi taraftarlık çıkarmak oldukça zor. O vakit, adayların tecrübesine, ilkeli duruşuna ve hizmette aldığı yola bakacağız” diyor. Ortahisar’da ise kısmen, siyasi partilerin çekişmesine tanık oluyoruz. AKP adayı Ahmet Metin Genç de, CHP adayı Mehmet Salih Akyüz de kendi seçmenine güzel mesajlar verebilen, sevilen insanlar. AKP adayı Sayın Genç’in halen devam eden başkanlığı, hizmet tecrübesi, insanlarla sıcak ilişkiler kurabilmiş olması elbette önemli bir avantaj. Dolayısıyla Ortahisar seçmeni kararsız kalmayacaktır. Trabzon hızlı kentleşen, bu esnada da birçok konuda eksiklikleri olan bir kent. Başkan adaylarının mutlaka kentlerine ve kültürüne hizmet konusunda samimiyeti olmalıdır. Trafik sorunu, işsizlik ve gençlerin başka kentlere göç etmesi, yeşil alanların ve köylerimizin canlandırılması, kent kimliğinin korunması ve uzlaşı ikliminin sağlanması olayı, yeni başkanın vizyonu ve tecrübesiyle şekillenecektir. Sonuç: Tecrübeli, samimi, cesur ve iletişimi kuvvetli, yapılmayanı değil yapacaklarını anlatabilen adaylar, kararsız seçmenin kararı olacaktır.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap