SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Tarih milletlerin dikiz aynasıdır!

Tarih milletlerin dikiz aynasıdır!

11 Eylül 2018 Salı - 09:30








Şoför olanlar bilir, trafikte sağlıklı bir sürüş için mutlaka aracımızın arkasında nelerin olup bittiğini görmemiz önemlidir. Çünkü yolda yapacağımız her hamle arkadaki araçların durumuna göre yapılmazsa kaza dediğimiz ve çokça canların heba olduğu istenmeyen olayları meydana getirir.

Aracına binip bir yerden başka bir yere giden sürücü öncelikle kendi güvenliği için yol boyunca onlarca kez “dikiz aynasına” bakıp arkasından akan trafiği kontrol etmeden yoluna devam edemezken; bu gün dünya sahnesinde yaşayan ve var olmak isteyen milletlerde, eğer varlıklarını devam ettirmek istiyorlarsa geçmişte neler olup bittiğine, bu olanların kendilerini ne kadar ilgilendirdiğine, geçmişe bakarak, nerede hatalı sollama yaptıklarına ve bunun sonuçlarına iyi bakmak durumundadırlar!

Eğer böyle yapılmazsa, aracın nerede ve ne zaman kaza yapacağı bilinmez, eninde sonunda, arkaya bakmadan yol almanın bedelini sürücü canı ile ödeyebilir!

Tıpkı milletlerin hayatı da böyledir. Eğer biz bu gün, ilişkide bulunduğumuz dünya devletleri ile kendi hedeflerimiz adına iyi sonuçlar elde etmek istiyorsak, devletlerarası ilişkilerde dostlukların değil çıkarların gündemi belirleyeceğini unutmuyorsak yarınlarımızdan emin olabiliriz. Aksi durumda; tarihin dikiz aynasına bakmadan bu coğrafyada yaşamak istersek; hiç sebep yokken Osmanlı İmparatorluğuna kırk kez savaş ilan edip milyonlarca masum insanımızın katliamına sebep olan Rusya’nın politikalarını ve gerçek devlet yüzünü göremeyiz. Sırf mezhebi taassubundan dolayı, aslında nüfusunun yarıdan çoğu Türk olan İran’ın, tarih boyunca Anayurdumuz Orta Asya ile aramızda aşılmaz bir set olduğunu bilemeyiz! Tarihte ilk defa kendi dili dışında, Türkçe olarak bir başka devlet ile anlaşma yapıp haraç vermek zorunda kalan kibirli Amerika’nın tutumunu anlayamayız! Ve dahi bu gün Suriye’nin İdlip kentinde neler olup bittiğini ve yarınlarda nelerin olup biteceğini tam ve doğru olarak teşhis edemeyiz!

Aynaya bakan insanın nasıl kendinden başkasını görme ihtimali yoksa, tarihe bakan milletlerin ve devletlerin de, olayların gerçek yüzünü görmekten başka bir ihtimalleri yoktur! Bizim gibi tarihi idealleri ve gelecek ile ilgili iddiaları olan tarihin büyük milletlerini sevk ve idare edenlerimizin kendi tarihleri ile birlikte, dünya tarihini bilmeleri bunun için elzemdir. Çünkü bu gün bu coğrafyada atılacak her adımın dün ile ilgili olduğunu bilmeden, çıkarlar söz konusu olduğu zaman devletlerin nasıl “bukalemun siyasetine” döneceklerini görmeden yapılacak bütün hamleler; dikiz aynasına bakmadan trafikte yol almaya çalışan ve nerede kaza yapacağı kestirilemeyen aracın durumuna benzer! Allah korusun, kaza yapıldıktan sonra hazırlanacak kaza raporlarının, kazada hayatını kaybedenlerin hiçbir zaman hayatını geri getirmeyeceği bilinmelidir!


Tarih boyunca, milletlerin kazanma ve kaybetme anları; tıpkı bu günkü gibi bunalımlı ve kargaşa ortamlarındaki tutum ve davranışları ile karar ve kararsızlıkları ile yakından ilgilidir. Bu açıdan baktığımızda; üzerinde asırlık küller biriken devletimizin silkelenmeye başladığını, hiç olmadığı kadar, tarihi geçmişini ve kendi kimliğinin büyüklüğünü, anlamaya, bu coğrafyada; merhamet dilenerek yaşanamayacağını görmeye başladığını söylememiz abartı sayılmamalıdır!

Kırgızistan’da yapılan Türk Devletleri Toplantısında; Sovyet zulmüne başkaldırarak, kadim Türk topluluklarının uyanmasına sebep olan ünlü yazar Cengiz Aytmatov ve Türkün ebedi kültürel sembolü olan Bozkurt rölyefi önünde Türkiye Cumhuriyeti Devlet başkanı ile diğer Türk Cumhuriyetleri devlet başkanlarının fotoğraf çektirmesi çok önemlidir. Bu kelimenin tam anlamı ile milletimizin parçalanmış bölümleri ile birlikte, tarihin dikiz aynasına bakmasıdır!

Devlet ve millet olarak yapacağımız her hamle öncesi eğer biz tarihin dikiz aynası olduğunu unutmayıp ona bakmayı ihmal etmezsek, kaza yapma ihtimaliz çok ama çok azalacaktır.

Yarınlar, ABD başkanının elde edemedikleri için çok kızacağının değil, büyük Türk Milletinin beklenen adaletli ve güçlü yönetiminin konuşulacağı günleri müjdelemek için elbet gelecektir!

Ümitlerimizi kaybetmeden, günlük politik girdaplarda boğulmadan, resmin büyük bölümüne bakarak, çalışıp göreceğiz.


Şunu da söylememiz gerekir ki; tarihe dikiz aynası olarak bakanlar kadar, bu aynayı arkadan tam görüntü almak için doğru olarak ayarlayanlarında katkısını unutmamalıyız!

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap