SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Sıcak günlerden sıcak-soğuk günlere doğru

Sıcak günlerden sıcak-soğuk günlere doğru

11 Ocak 2018 Perşembe - 06:45








İki hafta önce yazdığım gibi havalar sıcak geçiyor. Yağış konusunda bölgemizde çok sıkıntı yok ama kar yağışının çok az olması elbette ileride hem tarım hem de su kaynaklarımız için sorun teşkil ediyor. Görünen o ki, bu durum en azından Ocak ayı boyunca çoğunlukla böyle devam edecek. Ocak sonuna doğru az da olsa bölge bölge soğuk hava dalgaları görmeye başlayacağız. Aslında ilk dalga önümüzdeki pazar bütün Türkiyeyi etkileyeceği gibi Karadeniz bölgesini de etkileyecek. Sahil bölgelerinde kar bile görebiliriz.

Kış ortasında sıcak havalar iyidir dedik ama şimdi bahara göz kırpmaya başladığımız şu günlerde böyle durumlar tarım yönünden çok riskli maalesef. Dediğim gibi yer yer soğuk hava dalgaları görmeye başlayacağız ocak sonuna doğru ve şubat içerisinde bu durum devam edecek gibi. Bu şartlarda don riski geçen yıla göre oldukça yüksek görünüyor.

Risk artışının iki nedeni var: Birincisi, genel şartların erken çiçeklenmeye oldukça elverişli olması. İkinci neden ise kar örtüsünün yine geçen yıla göre çok az olması. Kar örtüsü aslında şiddetli don olaylarına karşı iyi bir koruyucu mekanizmadır.

Bir tesellimiz var ki o da şubat ayı içerisinde göreceğimiz soğuklar yağışla geleceğe benziyor. O yüzden şubat içerisinde kar olasılığı Ocak ayına göre daha yüksek olacak tahminlere göre. Tarımsal olarak bakarsak aslında bu iyi bir beklenti. Hem erken çiçeklenme olasılığı düşer hem de hem de olası don hadiselerine karşı kar örtüsünün işe yarayabileceği bir durum sözkonusu olur.

Dileğimiz ürün kaybının en asgari seviyede olması olsun ama tedbiri de elden bırakmamak lazım.


Saygılar...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap