SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Rize’nin 3 sorunu!..

Rize’nin 3 sorunu!..

24 Ocak 2018 Çarşamba - 06:35








Rize’nin suyundan mı yoksa havasından mı bilemem ama dünya coğrafyası üzerinde son çeyrek asır içinde metrekareye bu kadar siyasi erk güç çıkartan bir başka il daha yoktur diye düşünüyorum.

ANAP döneminde Mesut Yılmaz Rize için bir tahttı. Mesut bey koalisyonlar altında elinden gelenin fazlasını memleketi için verdi. Onun şansızlığı koalisyon ortakları ve Rize’de o dönem görev alan yerel idarecilerin kısmen lokal düşünmeleri idi. Burada eski milletvekili Ahmet Kabil beyi ayrı tutuyorum. Ahmet Bey memleketi için gerek meclis çatısı altında, gerekse ayağına çizmeyi giyerek karış karış dolaşarak Rize’nin sorunları ile dertleşti, hizmet verdi.

Son 15 yıl içinde Mesut Yılmaz’dan sonra Rize için çok daha büyük bir taht geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem ülke için hem dünya genelinde mazlumlar için büyük bir taht. Yerele bakıldığında Rize son 15 yılda evet çok büyüdü, gelişti diyebiliriz ama bence yeterli değil.

Bu şehirde hala trafik sorunu hat safhada işkenceye dönüşüyorsa, beş dakikalık yoluna 25 dakikada gidebiliyorsan bu bir ana sorunlardan biridir. Geçen ay Batum’daydım. Gürcü vatandaş ticaretle uğraşıyor. Bana diyor ki; ben Rize’ye uğramıyorum, oradan ticaret yapmıyorum. Sordum ona neden? Adamın tek kelimesi trafik dedi. Aracımı park edecek yer bulamıyorum, 3 tur attım zor çıktım şehir merkezinden, Rize’ye girmek bir dert, oradan çıkmak ayrı bir dert dedi. Bastım gittim Trabzon’a, buradan alışverişimi yaptım diyor ve ekliyor. Benim gibi yüzlerce ticaret yapan Gürcü vatandaşta böyle yapıyor dedi. Haklı mı? Bence haklı. Ben bile araçla 2 – 3 tur atıyorum. Trafik konusu en çok Rizeli esnafa zarar veriyor. Alışverişler tıkınma noktasına geldi. Rize’de kiralar çok yüksek, birçok esnaf kredi ile ayakta kalıyor ve çoğu kesimde hacizle boğuşuyor.

Rize sağa, sola ve Güney’e doğru açılmalı. Şehir merkezinde yer alan okullar daha bakir yerlere taşınmalı. Taşımalı sistemle bu iş halledilir. O okulların boşalttığı yerler örnek olarak Kurtuluş İlkokulu veya Endüstri Meslek Lisesi alanı güzel bir çalışma ile Rize’nin merkezde akciğeri olabilir. Diğer yandan kamu binaları da şehir merkezinden çıkarılmalı. Yeni yapılacak alanlara yeni minibüs durakları, taksi seferleri ile o yerler canlanır. Bunu yaptığında bir taşla iki kuş vurmuş oluyorsun. Hem trafik sorunu hem de yeni istihdam sağlamış olacaksın.


Rize için gelecek kuşaklar adına yaşanabilir bir şehir demek adına böyle radikal kararlar almak lazım. Rize’de taht sorunu yok, Allah taht verdi ama yerelde baht sorunu geçmiş dönemde olduğu gibi şimdiki dönemde de bazı koltuklarda oturanlar adına devam ediyor. Ankara merkezli mega projeler yolunda devam ediyor bir Ovit, bir havalimanı projesi Rizelinin yarım asırlık hayali idi. Bunun gibi mega projeler Rize’de bir devir’i kapatacak yeni bir çağ başlatacak. AK Parti İl Başkanı Muhammet Avcı bence Rizeli için bir şans. Hem aklı, hem bilgisi, hem de gençliğinin verdiği enerjisi altında “Tuttuğunu koparan” birisi. Burada üç önemli sorun devreye giriyor.

1- Dedikodu

2- Çekememezlik

3- Kuyu Kazma

İşte benimde anlatmak istediğim bu. Rize yıllardır bundan kaybetti. Bırakın sular akarken o suları Rizeliye daha iyi hizmet verme adına doldurmaya çalışan insanlar işini yapsın. Her köşe başında dedikodu, her kahve köşesinde çekememezlik, her iki kişi bir araya geldiğinde kuyu kazma. Bu işler demode oldu. Rize’nin daha da büyümesi, gelişmesi adına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tahtından Rizeli bahtlar gelecek adına suları doldursun. Doldursun ki Rizeli bu kuşağının yaptığı hizmetlerden gelecek olan nesiller yararlansın. Aksi takdirde yine sığ düşünce altında Rize bir arpa boyu yol almayacak. Burada iş bahtta düşüyor. Yani atananlara. Rize daha iyisini hak ediyor, önemli olan iş yapan, hızlı düşünen insanlara ayak bağı olmamak...


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap