SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > OPTİMAR BAŞKANI NELER SÖYLÜYOR?

OPTİMAR BAŞKANI NELER SÖYLÜYOR?

19 Temmuz 2018 Perşembe - 09:10








Halkımız arasında şöyle bir deyim vardır.

“Fala inanma, falsızda kalma “

Ülkemizde de anket firmalarına bakış böyledir..

Çünkü hep kuşku hem hep acaba vardır…

Tutarsa attı tuttu olur…


Tutmazsa siparişti zaten denilir…

Öyle bir dünya..

Geçtiğimiz günlerde baş başa görüştüğüm bir yazıda kaleme aldığım ülkenin son yıllardaki en etkili en inandırıcı firmalarından OPTİMAR Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ile Hilmi Daşdemir’in görüşlerinden bir kesiti bugün sizlerle paylaşmak istedim…

Çünkü 24 Haziranı okuma açısından da görüşleri  katılırsınız yada katılmazsınız önemli..

Biz sorduk o içtenlikle cevapladı..


 

ANKET FİRMALARI DENETLENMELİ!..

Her seçimden sonra son örneği Hakan Bayrakçı’nın itiraflarında  olduğu gibi anket firmalarına karşı güvensizlik oluşuyor. Ne dersiniz?

Bakın araştırmacılık mesleğinin en büyük sermayesi itibarıdır. Burada medya da kendini sorgulamalı. Kendisine gelen her araştırma sonucunu yayınlamaması gerekiyor. Bu firmanın bir geçmişi var mı yok mu,  nasıl bir firmadır bu noktada da bir denetim gerekiyor: Yani devletin araştırma firmalarını denetleme noktasında herhangi bir iradesi ve süreci maalesef yok. Bunun mutlaka  olması gerekir. O yüzden araştırma sektöründe etik kural kabul edilen araştırmanın künyesi, ne zaman yapıldığı finansmanı kimin sağladığı, nerelerde yapıldığı, yönteminin ne olduğunun araştırma ile yayınlanması gerekiyor ki orada ahlaki bir duruş sağlanmış olsun..

  


CUMHUR İTTİFAKINDA NOKTASINA VİRGÜLÜNE YANILMADIK

 24 Haziran’da seçmen ne mesaj verdi?

Seçmen “biz Erdoğan’dan vazgeçmeyiz ancak AK Parti’nin MHP ile yol yürümesi gerekir” dedi. 2015’ten beri tüm gelişmeler AK Parti ve MHP’nin birlikte hareket etmesinin elzem olduğunu gösteriyor. Netice itibariyle MHP’nin içerisinden bir parti çıktı. AK Parti de MHP ile birlikte yüzde 53.6 oranına ulaşmış oldu. İttifaklar noktasında bizim sonuçlarımızın da cumhur ittifakında nokta ve virgül olarak isabet kaydettiğini millet ittifakında da binde birlik bir yanılma oldu.

AK PARTİ’Yİ  MHP İLE UYARDI!..

AK Parti  bu seçimlerde 7 puanlık bir kayıp yaşadı. Bunun nedeni aday belirlemedeki yanlış tercihler mi ?


Tek başına aday belirleme diyemeyiz.. Problem ne derseniz geçmişten gelen Sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği gibi metal yorgunluk, teşkilatların artık vatandaşlara dokunamıyor noktaya gelmesi ve tüm bu hadiseler üst üste gelip bir şekilde vatandaşın da ince bir mesajla vermesine neden oldu. AK Parti’ye verilen mesajlar da genelde MHP üzerinden olmuştur. Çünkü iki parti arasında gecqçişkenlik barizdir. Buradaki süreçte de iki partinin duruşu itibariyle Türk milleti milliyetçi muhafazakar seçmen açısından risk teşkil etmiyor. AK Parti’yi uyarmak istiyorsa MHP’ye MHP’yi uyarmak istiyorsa AK Parti’ye geliyor. Netice olarak iki partinin potansiyeline baktığımız zaman potansiyeli yüzde 63 civarında bir sinerji ortaya çıktı.

2023  AK PARTİ-MHP ORTAK VİZYONU OLDU 

Seçimlerden sonra yerel seçimler ile ilgili “AK Parti için sonunu başlangıcı olabilir” dediniz  neden?

 AK Parti’nin bundan sonraki süreçte yerel seçimlerde kimleri aday gösterdiğine çok dikkat etmeli. Çünkü yerel seçim veya yerel yöneticiler halka doğrudan temas edilen yerler. Halk bunlara dokunamıyorsa ya da halktan kaçıp elitist davranıyorlarsa  o zaman ciddi bir problem var demektir. AK Partililerin bu noktada kendilerini sorgulamaları gerekiyor ki, şu an ki süreçte de başka alternatif görülemiyor. Bu ülkenin geleceği açısından AK Parti ve MHP’nin çok kilit rol oynayacağı muhakkak. Yerel seçimlerde resmi olmasa bile gayri resmi ittifak olacaktır. Çünkü çok ekstrem bir durum olmadığı sürece bu iki parti artık ortak.  Birlikte hareket edeceklerdir. 20203 vizyonu iki partinin de ortak vizyonudur.

İYİ PARTİ NEYİ TEMSİL EDİYOR?


Türk siyasetine yeni bir parti geldi ve TBMM’ye girmeyi başardı. İyi parti için neler söyleyeceksiniz?

İyi Parti için çok söylenecek bir şey yok. Yakında orada bir parçalanma durumu söz konusu olabilir. İyi Parti’nin kimlik kazanma noktasında ciddi problemleri var. Her ne kadar bulunduğu oy aldığı yerler merkez sağın güçlü olduğu yerler olarak söylense de öyle değil. Orada farklı şeyler var. Nitekim İYİ Parti içinde son olarak milliyetçi mi yoksa HDP sempatizanı mı NATO- Batı sempatizanı mı beli olmayan bir parti. Oy  verenler de kendilerini sorgulamaya başladılar bile… 

İNCE CHP İÇİN UMUTTUR..

CHP’de sonuçlardan sonra yeniden bir kurultay beklentisi başladı. Muharrem İnce solun  yeni umudu  mu?

Muharrem İnce solun yeni lideri olma potansiyeli ile kendine ve partiye yeni bir yol ve rota çizebilirse  yeni bir merkez inşa edebilir. Ama Meral Akşener bunu başaramadı şu anda da görülüyor ki ortada yok.  İnce yüzde 30 bir başarı hikayesiyle bu işe başladı.  Bu da çok önemli. Bu toprakla bağını koparmamış makul bir çizgide kalan bir isim. Türkiye’nin ve solun böyle siyasilere ihtiyacı var. CHP tabanı bunu ister mi bilmiyorum ama makul bir çizgi potansiyeli var. Yenilgiyi de kabul edecek centilmence yenilgiyi kabul ederken kendi hatalarını da tespit edip giderecek hevesi ve çabası da var.

İşte OPTİMAR Kamuoyu Araştırma şirketi Yönetim kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir ile sohbetimizden sizlere yansıtacağım bunlar..

Takdir sizlerin…

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap